Ne odustaje: Trump traži od Vrhovnog suda da zabrani ulazak u SAD građanima šest država

Najmanje pet glasova je potrebno u devetočlanom sudu da donese odluku, a prisutna je većina konzervativaca (5-4), s obzirom na to da sudija Anthony Kennedy, inače konzervativac, često mijenja glas i priklanja se liberalima. Ukoliko se zahtjev Vlade odobri, zabrana će stupiti na snagu

Foto: Printscreen

Američka administracija zatražila je od Vrhovnog suda da oživi njenu kontroverznu zabranu ulaska putnika iz šest država gdje su muslimani većina, uprkos učestalim gubicima sporova na nižim sudovima koji su kazali da je zabrana diskriminatorska.

Predsjednik SAD-a Donald Trump izdao je 6. marta izvršnu naredbu kojom je zabranio ulazak u državu ljudima iz Libije, Irana, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena na 90 dana dok vlasti ne uspostave strožiji sistem provjere viza.

Prošle sedmice Federalni žalbeni sud u Richmondu (Virginia) potvrdio je blokadu zabrane kazavši kako je Trumpova politika zasnovana na “netoleranciji”. Slična presuda protiv Trumpove zabrane koju je donio federalni sudija na Hawaiima još je aktuelna.

“Zatražili smo od Vrhovnog suda da čuje ovaj važan slučaj i uvjereni smo kako je izvršna naredba predsjednika Trumpa u skladu sa njegovim zakonskim autoritetom da čuva državu i zaštiti naše zajednice od terorizma”, kazala je portparolka Ministarstva pravde, Sarah Isgur Flores, javlja Al Jazeera.

“Predsjednik ne mora primiti ljude iz država koje sponzorišu ili štite terorizam sve dok on ne utvrdi da se oni mogu potvrditi na pravi način i ne predstavljaju sigurnosnu prijetnju SAD-u”.

Unija za američke građanske slobode, jedna od grupa koje osporavaju zabranu, objavila je na Twitteru:

“Pobijedili smo ovu mrziteljsku zabranu i spremni smo da to uradimo opet”.

Najmanje pet glasova je potrebno u devetočlanom sudu da donese odluku, a prisutna je većina konzervativaca (5-4), s obzirom na to da sudija Anthony Kennedy, inače konzervativac, često mijenja glas i priklanja se liberalima.

Ukoliko se zahtjev Vlade odobri, zabrana će stupiti na snagu.

Trump je prvu zabranu izdao 27. januara, tek sedmicu dana nakon što je preuzeo funkciju predsjednika. To je dovelo do haosa i protesta na aerodromima prije nego su zabranu blokirali sudovi. Druga zabrana je trebala da prevaziđe pravne probleme prve, ali su i nju sudovi blokirali prije nego je stupila na snagu 16. marta.

Tokom kampanje na predsjedničkim izborima, Trump je pozivao na “totalnu i potpunu zabranu ulaska muslimana u SAD”. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!