Bombaš samoubica iz Manchester Arene je Libijac Salman Abedi

Britanski mediji pišu da je Abedijeva porodica imigrirala u Veliku Britaniju iz Libije kako bi pobjegli od Gadafijevog režima. Prije Manchestera živjeli su u Londonu, a sina su dobili u mjestu gdje je u ponedjeljak počinjen masakr. Američki vladin izvor rekao je da istražitelji provjeravaju je li Abedi putovao u Libiju i je li tamo bio u dodiru sa militantnima Islamske države

U posljednje vrijeme se ponašao čudno: Salman Abedi 

Bombaš samoubica Salman Abedi (22) odgovoran za masakr u Manchester Areni, gdje su u eksploziji poginule 22 osobe, sedmicama prije napada se “čudno ponašao”, potvrdile su za Daily Mail njegove komšije.

Lina Ahmed (21) kazala je da je Abedi iz libijske porodice i da se ponašao čudno.

Britanski mediji pišu da je Abedijeva porodica imigrirala u Veliku Britaniju iz Libije kako bi pobjegli od Gadafijevog režima. Prije Manchestera živjeli su u Londonu, a sina su dobili u mjestu gdje je u ponedjeljak počinjen masakr.

Američki vladin izvor rekao je da istražitelji provjeravaju je li Abedi putovao u Libiju i je li tamo bio u dodiru sa militantnima Islamske države.

Abedijev bivši prijatelj iz škole Leon Hall ispričao je da je bombaša samoubicu zadnji put vidio prošle godine i da je primijetio da je Abedi pustio bradu.

“Nismo razgovarali, već smo samo klimnuli jedan drugome. Ne sjećam se da sam ga prije vidio sa bradom”, dodao je Hall (26), koji je živio odmah pored Abedija koji je, kaže, bio žestoki navijač Manchester Uniteda.

Išli su u istu školu i igrali se zajedno na ulici ispred kuće.

“On i ja smo se nešto posvađali prije puno godina kad smo bili djeca. Nije to bilo oko nekog posebnog razloga, već je on uvijek pomalo imao problem sa ponašanjem. Ne mogu reći da mi se sviđao”, dodao je Hall, prenosi avaz.ba.

Salman Abedi živio je u socijalnoj stanogradnji u ulici Cowesby (oko tri kilometara od mjesta gdje je u ponedjeljak veče počinio stravični masakr), a kasnije se preselio malo dalje, u Claremont Road.

Cijelo područje većinom nastanjuju imigranti, a u posljednje vrijeme tu je mnogo novih imigranata. U trosobnom stanu u ulici Cowesby sada živi druga porodica, koja se uselila nakon što su Abedijevi već otišli.

Policija sada pregleda stotine sati snimaka koje su načinile nadzorne kamere, nastojeći da utvrdi je li Abedi izviđao Arenu prije nego što se odlučio da detonira bombu.

Forenzičari proučavaju ostatke bombe i, prema prvim utiscima, čini se da je tvorac eksplozivne naprave bio obučen za njenu izradu i da se ne radi o nečemu sklepanom prema receptu s interneta. To može značiti da je bombu za Abedija napravio neko drugi, jer terorističke organizacije svoje stručnjake za izradu bombi najčešće ne šalju da ih sami detoniraju, već ih čuvaju za sljedeće zadatke.

Dva funkcionera SAD-a, koja su bila u kontaktu sa britanskim vlastima, rekla su da se vjeruje da je Abedi u Machester doputovao vozom iz Londona, ali nije jasno šta je radio u britanskoj prijestonici.

Nakon napada, policija je pretresla više stanova u Manchesteru i uhapsila 23-godišnjeg muškarca, za kojeg se kasnije ispostavilo da je brat samoubice.

Abedi je imao i sestru, Jomana Abedi, rekli su američki funkcioneri.

Abdala Yousef, portparol džamije Didsbury u Manchesteru, je rekao da su Abedijev otac i brat molili tamo, ali da je Abedi posjećivao drugu džamiju.

“Uspio sam da dođem do nekoga ko poznaje porodicu. On je potvrdio da su se njegovi otac i sestra i ostatak porodice preselili u Libiju i otišli tamo odmah nakon revolucije u kojoj je Gaddafi ubijen”, rekao je Yousef.

On je kazao da je moguće da su braća otada putovala između dviju zemalja.

Imam džamije Fawzi Haffar je rekao da je Abedijev otac trenutno u Libiji i da je tamo već duže vrijeme.

Dok su izlazili iz jednog od stanova u kojima je izvršena racija, foto-reporteri su u rukama jednog forenzičara uočili knjigu sa naslovom koji upućuje da je riječ o svojevrsnom vodiču kroz hemikalije. Nije poznato jesu li i kakve hemikalije bile korištene za izradu bombe u Areni.

Predizborna kampanja u Velikoj Britaniji je obustavljena iz poštovanja prema žrtvama napada koji se dogodio tri sedmice uoči izbora.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Idi na VRH
error: Content is protected !!