Marković: SAD su zainteresovane za Zapadni Balkan, Crna Gora članica NATO 5. juna (VIDEO)

Marković je kazao da je sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom podijelio zabinutost o sadašnjoj situaciji u regionu, otvorenim pitanjima u državama koje prijete da zaustave integraciju država Zapadnog Balkana i prema EU i prema NATO-u. “Važna tema je bila uloga i pozicija Rusije na Balkanu i njen interes da obezbijedi strateški interes na ovom prostoru na štetu država koje žele ili idu u pravcu evroatlantske integracije”, kazao je crnogorski premijer

SAD su i dalje zainteresovane za Zapadni Balkan, ali mir i stabilnost moramo sami da održimo, rekao je crnogorski premijer Duško Marković za Glas Amerike nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom u Vašingtonu.

Susret Marković – Tilerson bio je na najvišem nivou otkad se promijenila adminstracija u Vašingtonu. Glavne teme sastanka, kaže Marković za Glas Amerike, bile su u vezi sa daljim razvojem bilateralnih odnosa SAD i Crne Gore, kao i predstojećeg punopravnog članstva Crne Gore u NATO-u, ulozi Rusije na Balkanu.

“Jedno od takođe važnih pitanja je bila situacija u regionu koja se tiče mira i stabilnosti i evroatlatntske i evropske perspektive. Podijelili smo zabinutost o sadašnjoj situaciji u regionu, otvorenim pitanjima u državama koje prijete da zaustave integraciju država Zapadnog Balkana i prema EU i prema NATO-u. Važna tema je bila uloga i pozicija Rusije na Balkanu i njen interes da obezbijedi strateški interes na ovom prostoru na štetu država koje žele ili idu u pravcu evroatlantske integracije. Bilo je još važnih tema koje se tiču jačanja demokratije, unapređenja političkog sistema, funkcionalnosti institucija, jačanja vladavine prava, kako bi se stvorile pretpostavke za ekonomski razvoj, više novih radnih mjesta i, naravno, veći standard za građane koji će biti podsticaj i motivacija da Zapadni Balkan ima evroatlantsku perspektivu, a ne da ostane zarobljen u prošlosti, pod uticajem nacionalističkih i destrukcijskih snaga koje su tu perspektivu htjele da ugroze ili obesmisle”, kazao je Marković.

Pogledajte kompletan intervju:

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!