“Ubij, siluj, kontroliši”: Ko su članovi i kako je nastala banda MS-13 za koju su se Amerikanci zakleli da će je uništiti?

MS-13 svoje članove regrutuje uglavnom iz redova tinejdžera iz siromašnih porodica (po ustaljenom obrascu uličnih bandi), a da bi neko postao član mora izdržati brutalno premlaćivanje u “simboličnom” trajanju od 13 sekundi i počiniti neki zločin, obično ubistvo, koji od njega banda zatraži. Ako je ulazak težak, izlazak iz bande je gotovo nemoguć

Foto: Youtube

Nakon još jednog niza brutalnih ubistava, ulična banda MS-13 skrenula je pažnju američke javnosti na svoje aktivnosti. Posljednji zločin koji se pripisuje članovima ove bande počinjen je u ponedjeljak u njujorškoj četvrti Long Island, gdje su pronađena tijela četiri muške osobe, od čega tri tinejdžera.

Predsjednik Donald Trump bandu je javno nazvao “lošom”, a glavni državni advokat i ministar pravosuđa Jeff Sessions se zakleo da će je uništiti – pritom su obojica za njen uspon u američkim gradovima okrivili politiku Baracka Obame prema imigrantima, piše “Jutarnji list”.

No, ko su zapravo članovi MS-13 i je li za njihov uspon i nastanak baš odgovoran Obama, istražio je BBC, čiji članak prenosimo.

Banda je nastala još za vrijeme mandata Ronalda Reagana 80-ih godina prošlog vijeka. Osnovana u imigrantskim četvrtima istočnog Los Angelesa, MS-13 korijene vuče iz El Salvadora iz kojeg je mnoštvo ljudi izbjeglo zbog krvavog građanskog rata. Osim Salvadoraca, pripadnici bande dolaze iz još nekih srednjoameričkih država poput Hondurasa, Gvatemale i Meksika.

MS-13 svoje članove regrutuje uglavnom iz redova tinejdžera iz siromašnih porodica (po ustaljenom obrascu uličnih bandi), a da bi neko postao član mora izdržati brutalno premlaćivanje u “simboličnom” trajanju od 13 sekundi i počiniti neki zločin, obično ubistvo, koji od njega banda zatraži. Ako je ulazak težak, izlazak iz bande je gotovo nemoguć.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!