Prva Bosanka koja je dobila stipendiju Billa Gatesa: Marina Veličković će raditi doktorat na Cambridgeu

Kako piše na stranici gatescamridge.org, Marina je jedna od 55 studenata koji su u velikoj konkurenciji iz cijelog svijeta izabrani da dobiju ovu prestižnu stipendiju. Ukupno je bilo oko 6.000 aplikacija, a nadležni odsjek Cambridgea je predložio 424 studenta. Njih 202 je stiglo do eliminacijske faze intervjua

Bosanka Marina Veličković prva je studentkinja iz BiH koja je dobila stipendiju fondacije Billa Gatesa, najbogatijeg čovjeka na svijetu, i koja će svoje školovanje nastaviti na čuvenom Univerzitetu Cambridge.

Kako piše na stranici gatescamridge.org, Marina je jedna od 55 studenata koji su u velikoj konkurenciji iz cijelog svijeta izabrani da dobiju ovu prestižnu stipendiju.

Ukupno je bilo oko 6.000 aplikacija, a nadležni odsjek Cambridgea je predložio 424 studenta. Njih 202 je stiglo do eliminacijske faze intervjua, piše nezavisni.ba.

Kako je sopšteno, odabrani kandidati su pokazali akademsku izvrsnost, pa će postati lideri u svojim poljima rada.

“Oni dolaze iz cijelog svijeta, ali imaju jednu stvar koja im je zajednička: veliki liderski potencijal, posvećeni su da poboljšaju živote drugih”, saopštio je Bill Gates prilikom objave imena kandidata koji su dobili stipendije.
Osim ovih 55 stipendija, Cambridge je dodijelio još 35 stipendija američkim studentima koji su odabrani u januaru i oni će od oktobra zajedno studirati na ovom prestižnom britanskom univerzitetu.

U obrazloženju je navedeno da će Marina Veličković raditi doktorat iz prava.

Predstavljena je kao koautorka dvije knjige i suosnivačica jedinog feminističkog magazina u BiH, a trenutno je gostujuća na koledžu Goldsmith.

“Veličković aktivno radi na pitanjima seksualnog nasilja tokom ratova. Njeno istraživanje na Univerzitetu Cambridge fokusiraće se na međunarodni krivični zakon, kao i na rad Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, posebno po pitanjima ravnopravnosti polova kao i etniciteta”, navodi se na stranici.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!