Darmanović: Trampov potpis na Protokol za deset do 15 dana

“Procedura je takva da Stejt dipartment konstatuje to što je Senat izglasao, zatim šalje Savjetu za nacionalnu bezbjednost, koji podnosi rezoluciju predsjedniku na potpis”, kazao je Darmanović

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović izjavio je da je potpis predsjednika SAD Donalda Trampa na ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u “formalnost koja može potrajati deset do 15 dana”.

“Procedura je takva da Stejt dipartment konstatuje to što je Senat izglasao, zatim šalje Savjetu za nacionalnu bezbjednost, koji podnosi rezoluciju predsjedniku na potpis”, kazao je Darmanović za “Pobjedu”, prenosi rtcg.me.

Šef diplomatije ističe da ratifikacija Protokola o članstvu jedne zemlje u NATO nikad nije bila upitna od predsjednika SAD.

“Ona je uvijek bila odraz američke politike prema NATO-u i odraz podrške obje partije, demokrata i republikanaca u svakom ciklusu proširenja Alijanse. U ovom slučaju su istaknuti predstavnici Trampove administracije, sekretar za odbranu Džejms Matis i državni sekretar Reks Tilerson, poslali pismo Senatu u kome su tražili da se što prije izjasne o našoj ratifikaciji. Identičan stav sam dobio i od savjetnika za nacionalnu bezbjednost, generala Herberta Rejmonda Mekmastera, što znači da najviši zvaničnici administracije stoje iza toga i zaista je teško vjerovati da se predsjednik sa tim ne slaže”, istče Darmanović.

Govoreći o ratifikaciji protokola u Španiji, ministar objašnjava da je taj proces kasnio jer je država dugo čekala na formiranje nove vlade nakon izbora, dok su, kad je riječ o Holandiji, nacionalne procedure u toj zemlji završene.

“Oba doma holandskog parlamenta su ratifikovala naš sporazum ubjedljivom većinom, kao što je to bio slučaj i u Španiji. Donji dom je to učinio u decembru, Gornji dom 21. marta i ratifikaciju su već potpisali kralj i ministar vanjskih poslova. Specifičnost procedure je u tome što u Holandiji svaki međunarodni sporazum podliježe pravilu o dvomjesečnom čekanju na mogućnost iniciranja referenduma”, objašnjava Darmanović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!