Sedam godina u budnoj komi: Danijela Kovačević počela da se oporavlja, ali joj treba pomoć

Danijela je mlada mama koja je prije sedam godina na porođaju zbog sepse pala u budnu komu, trajno vegetativno stanje zbog kojeg je pacijent prikovan za krevet, leži otvorenih očiju, nije na aparatima, ali ne može ni da komunicira s okolinom. Prošle godine je kod Danijele ostvaren napredak, a početkom ove godine javila se nada da će možda prohodati. Nakon mjesec dana terapije u Njemačkoj i intenzivnih vježbi uspjela je da sjedne i drži tablet i hemijsku olovku u ruci

Danijela Kovačević (Foto: Facebook)

U Srbiji veliki dio stanovništva dobro zna ko je Danijela Kovačević. Međutim, za njeno ime se saznalo i daleko preko granica te države.

Ona je mlada mama koja je prije sedam godina na porođaju zbog sepse pala u budnu komu, trajno vegetativno stanje zbog kojeg je pacijent prikovan za krevet, leži otvorenih očiju, nije na aparatima, ali ne može ni da komunicira s okolinom. Tad nije ničega bila svjesna, a porodicu nije prepoznavala.

Danijela sa ćerkicom Marijom (Foto: Facebook)

Prošle godine je kod Danijele ostvaren napredak, a početkom ove godine javila se nada da će možda prohodati. Nakon mjesec dana terapije u Njemačkoj i intenzivnih vježbi uspjela je da sjedne i drži tablet i hemijsku olovku u ruci. Srpski mediji su u novembru ponovo objavili apel za pomoć Danijeli i njenoj porodici, jer sve košta puno više nego što porodica može da priušti (na primjer, svaka tri sata joj mijenjaju pelene), a ovih dana su apel za pomoć prenijeli i britanski mediji.

Foto: Facebook

Danijela iz Inđije, Vojvodina, je imala samo 17 godina kada je u oktobru 2009. rodila ćerku Mariju. Njena sreća pretvorila se u tragediju kada je u porodilištu dobila sepsu, koju je jedva preživjela, a zbog koje je pala u budnu komu i ostala u stanju vegetiranja.

Osim toga, ona je pacijent s najdužim stažem u budnoj komi, a stvari su počele da se drastično mijenjaju kada je početkom ove godine prebačena u kliniku u Pforzheimu, u Njemačkoj. Zahvaljujući novim tretmanima i terapijama Danijela može da ustane, sjedne, uzme nešto rukom…

Danijela prije nego što je pala u komu (Foto: Facebook)

“To su minimalni oporavci, ali je Danijela bolje nego što je bila. Udebljala se, svjesnija je i živahnija. Reaguje i na zvukove, smije se, ali i ljuti”, rekao je prije nekoliko dana za “Telegraf” Đorđe Kovačević, Danijelin otac.

Kako pišu britanski mediji, i ljekari su iznenađeni pomakom, ali sve je to rezultat intenzivne i pažljivo osmišljene fizikalne i govorne terapije, pri čemu se stimuliše aktivnost moždanih ćelija. Međutim, i ta vrsta liječenja je skupa, a porodica već jedva izlazi na kraj s troškovima medicinskih potrepština, hrane, lijekova…

Foto: Facebook

“Rehabilitacija od tri mjeseca je kratka. Kad slomite ruku, treba vam duži oporavak. Zamislite koliko vremena treba mojoj ćerki. To je zato što većinu stvari uči iznova. Uspjela je da hoda čak 800 metara i to je za nju veliko dostignuće”, rekao je njen otac.

Porodica i prijatelji pokrenuli su stranicu na Facebooku za donacije za njeno liječenje, a ovih godina je u Srbiji za nju organizovan niz humanitarnih koncerata i događaja. Cilj im je da sakupe još 50.000 eura.

Izvor: “Jutarnji list”

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!