Krvavi napad ISIL-a u Kabulu: Teroristi upali u bolnicu obučeni kao ljekari, pucali u sve što hoda (VIDEO)

U napadu na najveću vojnu bolnicu u Kabulu ubijeno je najmanje 30 ljudi, a 50 ih je povriijeđeno. Počeli su da bacaju granate i pucaju iz vatrenog oružja na sve što hoda. Usput su aktivirali eksplozive koje su postavili po cijeloj bolnici

 

Foto: Printscreen

Islamska država izvela je jedan od svojih najstrašnijih zločina do sada.

U napadu na najveću vojnu bolnicu u Kabulu ubijeno je najmanje 30 ljudi, a 50 ih je povriijeđeno.

Teroristi su upali u bolnicu obučeni u doktorsku odjeću ispod koje su držali arsenal oružja.

Počeli su da bacaju granate i pucaju iz vatrenog oružja na sve što hoda. Usput su aktivirali eksplozive koje su postavili po cijeloj bolnici.

Kako prenosi “Jutarnji list”, ubrzo su se na krov bolnice spustili komandosi koji su, nakon nekoliko sati borbe, ubili svu četvoricu džihadista.

Talibani su odmah negirali da su učestvovali u napadu, ali ubrzo se javila Islamska država i preuzela odgovornost za krvoproliće.

Predsjednik Avganistana Ashraf Ghani rekao je da je napad na bolnicu sa 400 kreveta potpuno nehuman.
“U svim religijama bolnica se tretira kao mjesto koje se jednostavno ne napada. Ovo što se dogodilo je napad na cijelu državu”, rekao je on.

Napad je počeo u devet česova ujutro po lokalnom vremenu.

“Jasno sam vidio čovjeka u bijeloj odjeći sa kalašnjikovom u ruci. Pucao je na sve – na doktore, pacijente, obezbjeđenje”, rekao je radnik u bolnici napisao na Facebooku: “U bolnici su. Molite se za nas”.

Krizna situacija riješena je tek nakon šest sati. ISIL je preko svoje medijske agencije Amaq preuzeo odgovornost, a kao dokaz su priložili fotografije jednog od napadača. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!