Skandal u Bijeloj kući: Savjetnik za nacionalnu bezbjednost podnio ostavku, tajno razgovarao sa Rusima

“Na žalost, zbog brzog razvoja događaja, nenajmjerno nisam informisao potpredsjednika Pensa i druge o nepotpunoj informaciji u vezi mog telefonskog razgovora sa ruskim ambasadorom. Iskreno sam se izvinio predsjedniku i potpredsjedniku i oni su prihvatili moje izvinjenje”, napisao je Flin u ostavci

Majkl Flin (Foto: Youtube/Printscreen)

Majkl Flin, savjetnik za nacionalnu bezbjednost Donalda Trampa, podnio je ostavku u ponedjeljak veče, nakon što je otkriveno da je razgovarao sa ruskim ambasadorom u SAD Sergejem Kisljakom o sankcijama koje je odlazeća predsjednička administracija Baraka Obame uvela Moskvi, prije nego što je Tramp preuzeo dužnost i prevario potpredsjednika SAD Majk Pensa da nije bilo tog razgovora, prenosi Rojters.

Kako navodi britanski Gardijan, ovo je do sada najdramatičniji događaj koji je zadesio haotičnu Trampovu administraciju.

“Na žalost, zbog brzog razvoja događaja, nenajmjerno nisam informisao potpredsjednika Pensa i druge o nepotpunoj informaciji u vezi mog telefonskog razgovora sa ruskim ambasadorom. Iskreno sam se izvinio predsjedniku i potpredsjedniku i oni su prihvatili moje izvinjenje”, napisao je Flin u ostavci, prenoci “Blic”.

Flin je ranije kazao potpredsjedniku Pensu da nije razgovarao sa ambasadorom te zemlje, a takav kontakt bi mogao da bude kršenje američkog zakona, jer običnim građanima nije dozvoljeno da vode spoljnu politiku.

Bijela kuća je kasno sinoć izdala saopštenje u kome je objavljena Flinova ostavka, u kojem je takođe imenovam Džozef Kelog, general u penziji, kao vršilac dužnosti savjetnika za nacionalnu bezbjednost.

Flinova ostavka desila se samo nekoliko sati nakon što je objavljeno da je Ministarstvo pravde upozorilo Bijelu kuću prošle nedjelje da bi Flin mogao biti “ranjiv na ucjene” zbog kontakata sa ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom prije inauguracije Trampa 20. januara.

Flinov odlazak predstavlja “otrježnjenje” na početku Trampovog mandata, a istovremeno mogao bi da uspori otopljavanje odnosa sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Nešto ranije u ponedjeljak, portparol Bijele kuće Šon Spajser saopštio je da predsjednik SAD Donald Tramp vrši procenu situacije u vezi s savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Majklom Flinom i razgovara sa potptredsjednikom Majkom Pensom o tome.

Rojters navodi da je Spajserovo saopštenje, pročitano novinarima, ostavilo sumnju u vezi sa Flinovim statusom.

Savjetnica u Bijeloj kući Kelien Konvej prethodno je izjavila da savjetnik za nacionalnu bezbjednost Majkl Flin ima “puno povjerenje” predsjednika SAD Donalda Trampa. Izjava Trampove savjetnice stigla je u trenutku kada, kako je Rojters naveo, “Flin pokušava da preživi kontroverzu vezanu za njegove kontakte sa ruskim zvaničnicima prije Trampovog preuzimanja funkcije”.

“General Flin ima puno povjerenje predsjednika”, rekla je Konvejova, koja je bila prva zvaničnica Bijele kuće koja se izjasnila po tom pitanju nakon četiri dana upornih novinarskih pitanja o Flinovom statusu.

Nbc News je prethodno javio da je toj američkoj televiziji rečeno da određeni broj Trampovih savjetnika ohrabruje šefa Bijele kuće da razmisli o davanju otkaza Flinu zbog toga što nije priznao da je razgovarao s ambasadorom Rusije Sergejom Kisljakom o sankcijama koje je odlazeća predsjednička administracija Baraka Obame uvela Moskvi.

Podseća se da su i Flin i Trampov tranzicioni tim negirali da se taj razgovor desio. NBC News navodi da se ovakve kadrovske promjene dešavaju u svakoj administraciji, bilo da je republikanska ili demokratska, ali nikada ovako rano, na samom početku mandata.

Viši politički savjetnik u Bijeloj kući Stiven Miler odbio je da u emisiji ove televizije kaže da li Tramp i dalje ima povjerenja u Flina.

Sajt politiko.com je objavio da se Tramp prijateljima i saveznicima žalio ne samo na Flina, već i na svog šefa kabineta Rajnsa Pribusa i pres sekretara Bijele kuće Šona Spajsera.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!