Ibrahim Vukelj, modni kreator: Sve moje uspjehe posvećujem rano preminulom bratu Esadu

Prvi put je svoje modele predstavio na Fashion Weeku u Crnoj Gori, a potom je dobio poziv da učestvuje na prestižnoj Njujorškoj nedjelji mode. Ovaj rođeni Njujorčanin porijeklom iz Gusinja trenutno radi na novoj kolekciji, a u razgovoru za Portal Revije Fokus ističe da sve što radi posvećuje rano preminulom bratu Esadu

 

Ibrahim Ibro Vukelj, rođeni Njujorčanin porijeklom iz Gusinja, predstavio se krajem prošle godine na Nedjelji mode u Njujorku kolekcijom proljeće – ljeto 2017.

Vukelj, koji stoji iza brenda IbroVu, prije Njujorka predstavio se crnogorskoj publici na Mercedes Benz Fashion Weeku. To je, kako kaže u razgovoru za Portal Revije Fokus, bila njegova prva revija i za taj događaj ga vežu snažne emocije.

„Sjećam se da sam jednog dana vidio haljinu Zuhaira Murada koji je, pored Eli Saba, po mom mišljenju najbolji kreator. Oni su za svijet mode uradili ono što je Ford uradio u svijetu automobila. Imate Versaćea, Valentina i mnoge poznate kreatore, ali oni prate konvencionalni dio mode. A Murad i Sab su napravili čudo od haljine. I to mi je otvorilo ’treće oko’. To mi umjetnici moramo da imamo. Tada sam nacrtao haljinu i pokazao porodici. Svi su se složili da je odlična, pa sam kupio materijal, našao krojačice i tako je počelo“.

UMJESTO FILMA U SVIJETU MODE

Vukelj je haljinu predstavio na Facebooku i javio predsjedniku Nacionalne modne komore Crne Gore Srđi Lubardi. Uslijedilo je učešće na Mercedes Benz Fashion Weeku u aprilu prošle godine.

Nakon revije Lubarda mu je javio da će učestvovati na Nedjelji mode u Njujorku.

„Pozvao me i rekao: ’Ibro, ideš u Njujork. Rekoh mu u šali: ’Znam’, misleći na povratak kući. ’Ne’, kaže, ’nego na fashion week’. Rekao sam mu da me ne zeza od zore, kad mi se javi Svetlana Horvat, predsjednica Serbian Fashion Weeka, i reče to isto. Bio sam u šoku. Ostao sam bez teksta“.

U Njujorku je predstavio istu kolekciju kao i u Crnoj Gori i dodao još jednu haljinu.

„U Njujorku je bilo deset mojih haljina. Reviju je otvorila djevojka koja pjeva za Disney produkciju. Bilo je ovacija… To je bio san snova“.

Vukelj priča da je kao momak volio da gleda modne reklame. Sjeća se reklama za modele Đanija Versaćea koje su nosile Sindi Kraford, Linda Evanđelista i Naomi Kempbel. Tada je studirao i završio filmsku produkciju, ali se tim poslom nikada nije bavio.

„Oprema i sve ostalo za film iziskuje veliki novac i nisam mogao da se bavim tim poslom. Crtao sam i to mi je dar od Boga, i bolje ga koristim nego film“.

Međutim, tada se oženio, dobio djecu, dva sina i dvije ćerke, pa je san o bavljenju modom morao da pričeka…

SVAKI DETALJ DIZAJNIRA SAM

Vukelj se sjeća da je u srednjoj školi imao predmet dizajn gdje su, između ostalog, učili i o materijalima.

Kaže da voli da sve dizajnira sam i ništa ne kupuje gotovo.

„To je, po mom mišljenju, prava kreacija. Apsolutno sve, svaki detalj, radim sam. To je moja filozofija“.

Vukelj nema sponzora i baš zbog toga, kako kaže, radi sve što želi i kako želi i nema problema ni sa kim.

Njegove haljine uskoro će moći da se kupe u Podgorici.

„Trenutno pripremam drugu kolekciju haljina, a dizajn sam već spremio. O tome će na proljeće biti snimljen i spot, a do tada ćemo vidjeti gdje će kolekcija biti predstavljena“.

Ne voli neonske boje i nikada ne radi sa njima.

„Volim prirodne boje – zeleno, crveno, crno, plavo… Boje moraju biti moćne“, kaže i dodaje da je tajna odakle crpi inspiraciju za haljine.

STVARALAŠTVO POSVEĆENO BRATU

Najviše voli da radi sa strečom, eko kožom, malo čipke, dok cvjetne dezene uopšte ne voli.

Volio bi da obuče Điđi Hadid, Džej Lo i Ciaru.

„Vrlo sam strpljiv. Nisam ušao u svijet mode sa namjerom da odmah uspijem. Znam da mi treba i truda i vremena. Sjećam se riječi svog profesora: ’Nije bitno koji ćeš posao raditi, nije bitno je li odlično ili loše, bitno je da radiš istim tempom kao nešto što si prije toga radio. Prati taj tempo i biće u redu’“.

Svoje stvaralaštvo Vukelj definiše kao nastavak rada i sjećanje na rano preminulog brata Esada.

„Bio je umjetnik. Podržavao me i pomagao u svemu što sam radio. Sve ovo posvećujem njemu“.

Iako je rođen u Njujorku, Vukelj odlično priča naš jezik. I pored brojnih obaveza svake godine dolazi u Gusinje i Ulcinj. U oba grada ima kuće i uživa u iskonskoj i netaknutoj prirodi. Boravak iskoristi i da napuni baterije i pun pozitivne energije odlazi u rodni Njujork, gdje ga čeka dizajniranje i stvarane novih, unikatnih haljina.

Svetlana Peruničić

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!