Jahe Mašrapov priveden u Kirgistanu, tvrdi da nema veze sa napadom u Istanbulu

Mašrapov je u izjavi za kirgistansku agenciju AKIpres rekao da jeste bio u Istanbulu tokom novogodišnjih praznika, kao i da ga je policija ispitivala, ali da je pušten kući. Kako kirgistanska agencija AKIpres prenosi na svom sajtu, Mašrapov tvrdi da je u Turskoj boravio poslovno, da je jutros stigao na aerodrom Manas, u kirgistanskoj prijestonici Biškeku. On kaže i da ga je u Istanbulu turska policija jedan sat ispitivala u vezi sa napadom, ali da su ga pustili da napusti zemlju

Kirgistanac Jahe Mašrapov, čiju su fotografiju svjetski mediji objavili uz tvrdnju da je tokom novogodišnje noći u Istanbulu ubio 39 ljudi, priveden je danas u Kirgistanu, po povratku iz Turske, i negirao bilo kakvu umiješanost u taj teroristički napad.

AKIpres navodi Mašrapov je u izjavi za kirgistansku agenciju AKIpres rekao da jeste bio u Istanbulu tokom novogodišnjih praznika, kao i da ga je policija ispitivala, ali da je pušten kući.

Anadolija prenosi da je uhapšeno još šest osoba.

Kako kirgistanska agencija AKIpres prenosi na svom sajtu, Mašrapov tvrdi da je u Turskoj boravio poslovno, da je jutros stigao na aerodrom Manas, u kirgistanskoj prijestonici Biškeku.

On kaže i da ga je u Istanbulu turska policija jedan sat ispitivala u vezi sa napadom, ali da su ga pustili da napusti zemlju.

da su, nakon što su turski korisnici Twittera postavili sliku njegovog pasoša na internet, pripadnici kirgistanskog Komiteta za nacionalnu bezbjednost pronašli Mašrapova čim je stigao kući u oblast Kara-Suu na jugu zemlje.

Kirgistanska agencija navodi da je Mašrapov odveden u regionalno odjeljenje Komiteta za nacionalnu bezbjednost u Ošu na ispitivanje tokom kojeg je negirao bilo kakvu umiješanost u teroristički napad u Istanbulu, prenosi Tanjug.

Mašrapov je, u intervjuu za agenciju Turmuš, povezanu sa AKIPresom, rekao da je u Istabul iz Bišeka otputovao 1. januara.

“Završio sam poslove vezane za trgovinu koje sam imao tamo. Došao sam na aerodrom u Istanbulu i čim sam se ukrcao u avion turski policajci su me izvukli i odveli na ispitivanje”, rekao je Mašrapov.

On tvrdi da je ispitivanje trajalo oko sat vremena i da je zbog njega toliko kasnio i let za Biškek.

“Oni (turska policija) su mi objasnili da sam ispitivan zato što pomalo ličim na osumnjičenog sa fotografije. Izvinili su mi se i pustili me da se ukrcam u avion”, naveo je Mašrapov.

Dodao je da ne zna ko je osumnjičeni za napad u Istanbulu, niti kako je slika njegovog pasoša dospjela na društvene mreže.

AKIpres navodi da je Mašrapov 28. decembra odletio iz Kirgistana za Istanbul i vratio se 30. decembra, da bi 31. decembra bio u rodnoj zemlji, a zatim 1. januara ponovo otišao na putovanje u Istanbul, odakle se danas vratio u Biškek.

Svjetski mediji objavili su danas da je Mašrapov, rođen 2. avgusta 1988. u Kirgistanu, napadač koji je u noćnom klubu “Reina” ubio 39 ljudi.

Objavljena je slika prve strane njegovog kirgistanskog pasoša na kojoj se vidi fotografija Mašrapova u odijelu i sa kravatom.

Turski list “Hurijet” piše da je Mašrapov u Tursku stigao 20. novembra sa suprugom i dvoje djece. Preko Ankare je doputovao u grad Konju, gdje je iznajmio stan. Odatle je 29. decembra krenuo u Istanbul, gdje je dva dana kasnije izvršio napad.

Turska policija je vrlo brzo pronašla njegovu suprugu, koja je rekla da nije imala pojma da joj je muž terorista, sve do momenta kada je ugledala njegovu sliku na televiziji. Prethodno su se policiji javile komšije koje su živjele u zgradi u kojoj je Mašrapov iznajmio stan, prepoznavši ga sa fotografije.

Izvor: rtcg.me 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!