Izrael strahuje od novih poteza Obamine administracije: SAD priprema novi okvir za pregovore sa Palestinom

Kako se navodi, zahtijevaće se osnivanje palestinske države u granicama iz 1967. godine nakon razmjene teritorija koja će omogućiti da 80 odsto jevrejskih naseljenika ostane pod suverenitetom Izraela. Palestinci će morati da priznaju Izrael kao jevrejsku državu, a Izrael će morati da prizna Palestinu i istočni Jerusalim kao njen glavni grad

Državni sekretar SAD Džon Keri radi na okviru za buduće pregovore i sporazum između Izraela i Palestinaca, objavio je jutros palestinski list Al Kuds.

Očekuje se da će Keri taj okvir predstaviti narednog mjeseca, prije promjene administracije SAD, prenose izraelski mediji.

Kako se navodi, zahtijevaće se osnivanje palestinske države u granicama iz 1967. godine nakon razmjene teritorija koja će omogućiti da 80 odsto jevrejskih naseljenika ostane pod suverenitetom Izraela.

Palestinci će morati da priznaju Izrael kao jevrejsku državu, a Izrael će morati da prizna Palestinu i istočni Jerusalim kao njen glavni grad.

Izraelski mediji navode da Izrael brine zbog mogućih novih poteza SAD i Francuske u odnosu na izraelsko-palestinsko pitanje pred kraj mandata predsjednika SAD Baraka Obame. Tokom sjednice užeg sastava izraelske vlade, zaduženog za bezbjednost, ministrima je u nedjelju predstavljena procjena da će šefovi diplomatija na sastanku planiranom za 15. januar u Parizu, u okviru inicijative Francuske pokrenute ove godine, donijeti čitav niz odluka o mirovnom procesu.

O tome će potom raspravljati Savjet bezbjednosti UN i biće usvojene prije 20. januara. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je ministre iz svoje konzervativne partije Likud da usvajanje rezolucije protiv jevrejskih naselja u Savjetu bezbjednosti UN u petak nije kraj priče i da su mogući drugi koraci međunarodne zajednice, objelodanio je jedan neimenovani izraelski zvaničnik.

Na sjednici užeg sastava vlade bili su predstavnici Ministarstva spoljnih poslova i Savjeta za nacionalnu bezbjednost i saglasni su da nove poteze pripremaju Francuska, SAD i druge zemlje. Skupu u Francuskoj prisustvovali bi predstavnici desetina zemalja, a Keri bi predstavio svoju viziju o rješenju dvije države.

Izrael se brine da će on u tom obraćanju iznijeti američke principe za rješenje ključnih pitanja kao što su granice, sudbina palestinskih izbjeglica, bezbjednosni aranžmani i Jerusalim. Zabrinutost zbog tog skupa kojem se Izrael protivi od početka, navela je Netanjahua da svojim ministrima da instrukcije da izbjegavaju javne izjave o pokretanju novog talasa izgradnje naselja i aneksiji djelova Zapadne obale u odgovoru na rezoluciju, usvojenu u petak, koju je on označio antiizraelskom. U njoj se zahtijeva okončanje izgradnje jevrejskih naselja, a postojeća se smatraju nelegalnim. Kako bi se spriječili novi potezi na skupu u Parizu nema potrebe za provokacijama i ničim što bi ih još više podstaklo, poručio je izraelski lider.

Netanjahu je u nedjelju naredio Ministarstvu spoljnih poslova da pozove ambasadore zemalja koje su glasale za rezoluciju da izrazi protest, prenosi portal rtcg.me.

Takođe je pojačao diplomatski odgovor na glasanje u UN i naredio ograničenje veza sa 12 država koje su podržale rezoluciju, a imaju ambasade u Izraelu. Izraelski premijer vjeruje da su jedini put do mira direktni pregovori između dvije strane, bez postavljanaj preduslova. Takvi pregovori, vođeni posredstvom SAD, doživjeli su krah aprila 2014. godine. Palestinci su odavno podržali francusku inicijativu jer su izgubili nadu da će direktnim pregovorima doći do cilja, nezavisne države.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!