Deset najkrvavijih konflikata današnjice: Ako mislite da je Sirija najopasnija država varate se

Svi kažu da je klica krvavog traga od Libije do Jemena i Pakistana u nikad razriješenom sporu Izraela i Palestinaca, i dijelom su u pravu. Ali, sukobi koji plamte na tom prostoru (a i šire, preskočili smo Somaliju, Nigeriju) u suštini su mnogo više od toga

 

Abdel Fatah al-Sisi

1. LIBIJA: ISTJERALI ISIL, ALI SE SADA BORE ZA VLAST

Cijelu godinu je trajala teška borba za izbacivanje terorista takozvane Islamske države iz grada Sirta. Dobra vijest je da se u tome u velikoj mjeri i uspjelo, da su sada postrojenja za izvoz nafte sigurna i da crno zlato putuje, što znači da će biti novca. Problem je što su se teroristi razbježali, i to prema Tunisu, ali su ondje zaustavljeni, da bi zatim krenuli put saharskog juga Libije nad kojim niko nema kontrolu. Ondje se, prema posljednjim informacijama, prestrojavaju. Dotle, pak, nikako da se riješi pitanje središnje vlasti zbog spora između Tripolija i Tobruka, a kao protagonist se iskristalizovao general Kalifa Haftar koji je dobio podršku Rusije i ne kani se da prepusti istok zemlje Zapadu.

2. EGIPAT: MUSLIMANSKA BRAĆA I SINAJSKI VILAJET

General Abdel Fatah al-Sisi bio je siguran da će zemlji vratiti sigurnost. Jer to najbolje zna, za razliku od ekonomije gdje je imao razne neuobičajene predloge – na primjer, da svaki stanovnik sedmično uplati funtu državi. No, pao je upravo na pitanjima bezbjednosti jer već dvije godine nikako da iskorijeni Sinajski vilajet, franšizu takozvane Islamske države koja je odgovorna i za ubistvo nesrećnog Hrvata Tomislava Salopeka. Osim njih, koji redovno nanose brojne žrtve snagama bezbjednosti, i dalje aktivno, ali u podzemlju djeluje Muslimansko bratstvo čiji mladi, nezadovoljni članovi ne prezaju od terorističkih aktivnosti. A uz to se još i posvađao sa Saudijskom Arabijom i ostao bez jeftine nafte.

Benjamin Netanyahu

3. IZRAEL: PRIJETNJA SU I DALJE HAMAS I HEZBOLAH

Premijer Benjamin Netanyahu uspješno balansira u svojoj vladi prepunoj radikalnih desničara i u odnosu na njegova stanovišta. Palestinci su i dalje problem. Ovu godinu su obilježili brojni napadi noževima u kojima su ginuli ili su ranjeni izraelski vojnici, a iz pojasa Gaze zna da doleti pokoja raketa, srećom neprecizna. Prava je prijetnja Sirija u kojoj se i dalje ne vidi smjer razrješavanja krize, ali zasad niti jedna strana nema na pameti ni pokušaj da se zamjeri Jeruzalemu. Jer, kad je god pokoja raketa doletjela na Golan, odmah je uslijedila bolna vazdušna osveta. Ovo će potrajati, a Netanyahu se nada da će mu Donald Trump dati podršku oko aneksije istočnog Jeruzalema.

4. JORDAN: SVE JE BLIŽE TOME DA GA UVUKU U RATOVE

Prošla nedjelja je bila krvav i težak dan za jordansku kraljevinu. U gradu Karaku je u napadu militanata ubijeno deset osoba, među kojima i kanadska turistkinja, a bila je i talačka kriza. Vlasti su konačno razbile teroristički napad, ali još nije javljeno ko je organizator. Kralj Abdulah nastoji na svaki način da sačuva zemlju od uvlačenja u sirijski i irački rat, ali interesi brojnih terorista upravo su suprotni – haos u Jordanu otvorio bi vrata prema Izraelu, pa i Egiptu. A onda se više ne može procjenjivati doseg krize. Upravo to je cilj, jer bi se preko Jordana povezala bojišta na istoku sa onima na sjeveru Afrike. Poznato je da u Jordanu ima ćelija takozvane Islamske države, a i drugih terorista spavača.

Recep Tayyip Erdoğan

5. TURSKA: A TREBALA JE DA BUDE FAKTOR STABILNOSTI

Predsjednik Recep Tayyip Erdoğan imao je sjajnu priliku: da ostvari primirje sa Kurdima i onda djeluje kao faktor stabilnosti u cijeloj regiji. Ali, umjesto toga nanovo je otvorio ratište s Kurdima, posvađao se sa ostalim državama uključenima u sukob u Siriji (Rusija, Iran, čak i SAD), a onda na svoju ruku ušao vojno i u Siriju i u Mosul. Cilj je više nego jasan: osigurati strateške turske interese, da se na granici sa Sirijom ne formira kurdska država, a da se Turska što čvršće usidri oko Mosula. Veliko je pitanje šta će od toga uspjeti, posebno u situaciji kada je na domaćem planu na udaru terorista, a interesi mu se ne poklapaju ni sa jednim od aktera na iračkom i sirijskom prostoru.

6. SIRIJA: ALEP JE UNIŠTEN, ALI RATU SE NE VIDI KRAJ

To je rat koji je najzorniji primjer dubine i razmjera sukobljenih interesa. I nespremnosti bilo koga da odustane, da pristane na razgovor, da zaboravi na dosadašnje žrtve, patnje i stradanja i da tako postavi preduslove koji bi doveli do prestanka pogibije ljudi. Rat ulazi u šestu godinu, mrtve je više teško i brojati, slike izmučene djece više nisu vijest. A kraj se i dalje ne vidi. Bašar al-Asad se dokopao Alepa, preciznije onoga što je od njega ostalo, i sad je pitanje šta će dalje i kako će se dogovoriti sa svojim saveznicima, Rusima i Irancima, i šta će ponuditi Kurdima da zaustave Turke. Islamska država mu ne smeta. Njih će prepustiti “koaliciji”, a on će čuvati svoj sada moćan položaj i opet biti važan akter.

Bašar al-Asad

7. IRAK: KLJUČ BUDUĆIH VEZA ŠIITA I SUNITA

U ljeto 2014. godine trupe takozvane Islamske države u jednom danu su pregazile Mosul, dvomilionski grad, pa je Abu Bakr al-Bagdadi proglasio kalifat. Iran i SAD su u panici utrčali na teren jer pad Bagdada nije bio nemoguć. Zatim su postavili novu vladu, reorganizovali vojsku i počeli malo-pomalo da potiskuju džihadiste. Sada traje borba za Mosul – svi su znali da neće biti ni laka, ni kratka. Nedvosmisleno je da će biti uspješna. A tek onda stiže pravi izazov: kako osigurati da suniti i šiiti nastave da dijele istu državu, da počnu jedni drugima da vjeruju, da grade zajedničku državu. Šiiti tvrde da su svi suniti za Islamsku državu, a suniti, pak, da ovi žele sve da ih pobiju. Kurdi gledaju i čekaju. Hoće li opstati država ili će se krvlju crtati nove granice?

8. JEMEN: RAT NA RUBU KOJI VODE IRAN I ARABIJA

Jemen je bio zemlja bez prave vlasti dok je tri decenije vladao Ali Abdulah Saleh. Preciznije, vladao je naftom dok nije iscrpljena i lukama koje donose novac. Ostalo ga nije zanimalo pa je postao utočište za teroriste al-Qa’ide. Tada su se zainteresovali Amerikanci i ubili drugog najopasnijeg iza Osame, Anvara al-Avlakija. I osigurali mirni prenos vlasti. To se nije dopalo Iranu koji je zaštitnik Houthija, pa ih je podstrekao da se pobune, a uz njih je stao i razvlašteni Saleh. I eto rata u koji su se uključili i al-Qa’ida i Islamska država koja traži mjesta za djelovanje ako/kad se uruše Raka i Mosul. A Saudijska Arabija podržava novog predsjednika Mansura Hadija, pa je u sukobu sa arhineprijateljem Iranom.

 

Abu Bakr al-Bagdadi

9. AVGANISTAN: TALIBANI ČEKAJU DA SVI STRANCI ODU

Sve je počelo sovjetskom intervencijom 1979. godine i nije se zaustavilo do danas. Nakon napada na Irak pojavila se nada da će se stanje malo smiriti, ali upravo obrnuto – haos nastao u regiji samo je podstakao talibane da se regrupišu i krenu da ostvaruju svoj temeljni interes: da se vrate na vlast koju su zbog američke intervencije izgubili 2001. godine. Sav trud američkih, njemačkih i hrvatskih vojnika u 15 godina nije iznjedrio stabilne snage bezbjednosti. Talibanima su ubijali vođe, ali oni su birali nove, malo se svađali, ali se onda okupili oko glavnog cilja – otjerati strance. Poslije će dijeliti plijen. Vlast vlada samo u Kabulu, a ulazak takozvane Islamske države u zemlju sprečavaju upravo sami talibani.

10. PAKISTAN: UISTINU NAJOPASNIJA ZEMLJA NA SVIJETU

Imaju atomsku bombu. Više njih. A u svađi su sa susjednom Indijom oko Kašmira i samo ove jeseni je poginulo više od sto ljudi. Svi se boje i da pomisle šta bi bilo da dođe do četvrtog rata, bi li jedan od njih, ako počne da gubi, posegnuo za “bombom”. Problema ima i sa Iranom koji želi kontrolu nad Avganistanom, a želi je i Pakistan. Zapravo je samo Kina pravi saveznik. Kad se svemu tome doda da ne vole svog premijera Navaza Šarifa, kojeg je oslabila vijest da je petljao sa novcem preko Panamskih papira, i da je vojska najmoćnija snaga u zemlji, otvaraju se novi strahovi. Tajna služba ISI vjeruje da kontroliše sve teroriste kojima pruža utočište, a svako malo joj takozvana Islamska država pobije desetine ljudi. Jako opasno.

Izvor: Jutarnji.hr

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Idi na VRH
error: Content is protected !!