Mihret Radončić, predsjednik udruženja „Euro Gusinje“: Radovi na uređenju Ali-pašinih izvora biće nastavljeni na proljeće

“Želio bih da istaknem da raspolažemo kompletnim projektom za Ali-pašine izvore, a dostavila nam ga je Opština Gusinje. Po tom projektu su rađeni mostovi i popločavanje. Projekat je ogroman, a mi ćemo, u dogovoru sa Opštinom, slati svaki dolar koji prikupimo”, kaže Radončić

U organizaciji Humanitarnog udruženja „Euro Gusinje”, u nedjelju veče u Njujorku će biti održano tradicionalno “Veče dijaspore”.

Kako je u razgovoru za Portal Revije Fokus kazao Mihret Mišo Radončić, predsjednik udruženja “Euro Gusinje”, prisustvo na tradicionalnom skupu su potvrdili diplomatski predstavnici Crne Gore u Njujorku, predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić, koordinator “Euro Gusinje” za zapadnu Evropu Ramo Kobilić, predsjednik Udruženja Plavljana i Gusinjana iz Kanade Meško Rašić, predstavnici “Montenegro Golf kluba” iz Njujorka, kao i brojni drugi ugledni gosti.

Gosti stižu iz Evrope – Članovi Odbora sa Ramom Kobilićem i njegovom suprugom na aerodromu JFK

“Pripreme se privode kraju. Kao i svake godine, bez obzira da li se radi o ‘Večeri dijaspore’, pikniku, uplaćivanju članarina ili akcijama koje organizujemo, naši biznismeni su nam izašli u susret i finansijski pomogli da organizujemo ovaj skup”, kaže Radončić.

Zaštitni znak Gusinja – Ali-pašini izvori

Humanitarno udruženje “Euro Gusinje”, zajedno sa “Merhametom” iz Njemačke, zaslužno je za početak uređivanja Ali-pašinih izvora. Akcija je naišla na veliki odaziv donatora, tako da je do sada prikupljeno 35.810 dolara, plus 850 eura.

“Želio bih da istaknem da raspolažemo kompletnim projektom za Ali-pašine izvore, a dostavila nam ga je Opština Gusinje. Po tom projektu su rađeni mostovi i popločavanje. Projekat je ogroman, a mi ćemo, u dogovoru sa Opštinom, slati svaki dolar koji prikupimo”, kaže Radončić.

Radončić dodaje da su nadaleko poznati Ali-pašini izvori simbol Gusinja, kao i da će njihovim uređenjem ovaj grad imati bolju turističku ponudu.

“Za nas Gusinjane Ali-pašini izvori imaju veliki značaj. Gusinje s uređenim Ali-pašinim izvorima, prelijepom i netaknutom prirodom, privući će brojne turiste. Kad se otvori put Gusinje Podgorica preko teritorije Albanije, stvoriće se bolji uslovi za razvoj turizma, tako da možemo očekivati da svakog vikenda iz Podgorice i južnih dijelova Crne Gore ljudi dolaze u Gusinje. Mi smo u taj projekat uređenja krenuli sa namjerom da se naprave tri mosta. Zahvaljujući donatorima uspjeli smo da se taj dio i poploča. Radovi će biti nastavljeni na proljeće”, kaže Radočić.

“Euro Gusinje” je u ovoj godini sprovelo mnoge akcije prikupljanja pomoći ugroženima. Zahvaljujući medijskoj podršci od portala gusinje-plav.com, preciznoj evidenciji i objavljivanju imena donatora, kao i pismenim izvještajima o uplatama ugroženima, stekli su veliko povjerenje širom svijeta, tako da svaka njihova akcija nailazi na veliki odaziv donatora.

“Eljezu Koljenoviću, kome je hitno bio potreban novac za operaciju u Beogradu, pomogli smo sa 16.500 dolara. Za našeg sugrađanina Šefketa Jarovića smo prikupili 9.700, a Dinu Pjetroviću smo uplatili 14.000 dolara za liječenje i kupovinu aparata koji su mu preporučeni od Instituta Soča u Sloveniji. Sestrama Osmančević je uplaćeno 9.500 dolara. Po četvrti put smo organizovali klanje čak 57 kurbana za zavičaj. Ta akcija je uspješno sprovedena, a zahvalnost, pored ostalih, dugujemo Islamskoj zajednici u Plavu i NVU HELP iz Plava, odnosno Beloj Medunjanin, predsjdenici ovog udruženja. Izbjeglici iz Bosne Ramzi Avdić smo kupili drva za ogrijev, a braći Nijaziji i Esku Grudi namještaj u vrijednosti od 520 dolara. I ove godine smo sponzorisali Karavan prijateljstva sa 200 dolara i treći put organizovali piknik u Njujorku”, kaže predsjednik Radončić.

Dobra saradnja – Članovi Odbora sa Amerom Cikotićem, konzulom Crne Gore u Njujorku

Što se tiče planova “Eura Gusinje” za 2017. godinu, Radočić kaže da je početak godine uvijek namijenjen za prikupljanje članarina.

“S proljeća ćemo nastaviti sa projektom uređenja Ali-pašinih izvora, a i sljedeće godine ćemo za Ramazanski bajram dijeliti poklone. Opet ćemo prvog dana Bajrama imati ringišpil za mališane u Gusinju, a mi ćemo u Njujorku organizovati piknik. Potom dolazi klanje kurbana, a ako bude nekih zahtjeva razmotrićemo ih i eventualno realizovati”, kazao nam je Radončić.

“VEČE” DIJASPORE U NJUJORKU

Riccardo’s Restorant & Catering

Adresa: 2101 24th Ave, Astoria, NY 11102

 Sponzori “Večeri dijaspore”:

– Haso Deljanin

– Safet Deljanin

– Izet Dervišević

– Hadži Ago Koljenović

– Rasim Toskić

– Enis Deljanin

– Bruno Selimaj

– Ismet Sujak

– Almir Bektešević

– Braća Hakramaj (Koha Halal Market)

– Pajazit – Pajo i Naza Deljanin

– Dren Deva (FASTV) 

– Šućo Marković

– Ahmet Musić

– Bisera Đoković

– Fero Bajrovic

– Zeko Gutić

– Ramo Šiljković

– Mustafa Mrki Mrkulić

– Face Bruncević

– Dr. Beri & Ilka Ceka

– Dr. David Tavilin i dr. Nurija Medunjanin Preljvukaj

– Šućko Pjetrović i Džako Koljenovic

– Rasim Feratović

– Haljko Čekić

– Alen Koljenovic (AK STUDIO)

– Trgoviska radnja “A Taste of Mediterian” – Clifton (New Jersey)

– Prehrambrena trgovina “Babush” – Staten Island

Magazin Gusinje-Plav.com

Kontaktirajte nekog od članova Odbora kako biste rezervisali mjesto na “Večeri dijaspore”

 Više informacija na sajtu http://eurogusinje.org/

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!