Tuga: Petogodišnja djevojčica iz Rožaja preminula od trovanja praškom etiolom

Iz rožajske policije “Vijestima” je saopšteno da se etiolom, kojim je tretirala kćerku, otrovala i majka petogodišnje djevojčice. Ljekari su “Vijestima“ rekli da je velika koncentracija tog hemijskog sredstva izazvala rane na glavi djeteta, te da je stanje u kojem je bila djevojčica bilo potresno

Rožaje (Foto: “Vijesti”)

Petogodišnja djevojčica E. M, iz rožajskog sela Besnik, preminula je sinoć oko 23 sata u Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore, od posljedica trovanja praškom etiolom, saznaju “Vijesti”.

Djevojčica je teško povrijeđena nakon tretmana vaški jakim otrovom za insekte.

Nezvanični izvor “Vijesti” iz Kliničkog centra (KCCG) kazao je sinoć da je u ovom slučaju konsultovana Vojno-medicinska akademija u Beogradu.

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Rožajama pokrenulo je izviđaj povodom trovanja djevojčice hemijskim sredstvom.

Istražuje se i praktično istovjetni slučaj kada je opasnim sredstvima na bazi etiola tretirano čak osmoro djece zbog pojave vaški, koja su prošla bez težih posljedica nakon liječenja u KCCG.

OTROVALA SE I MAJKA

Oba slučaja desila su se u rožajskim selima.

“ODT je upoznato sa dva događaja u kojima su roditelji tretirali djecu hemijskim preparatima, a što je za rezultat imalo ugrožavanje zdravstvenog stanja djece“.

Iz rožajske policije “Vijestima” je saopšteno da se etiolom, kojim je tretirala kćerku, otrovala i majka petogodišnje djevojčice.

O oba slučaja obaviještena policija kojoj su predate bočice čiji sadržaj je korišćen za uništavanje vaški.

Ona je navodno u subotu otpuštena iz bolnice, nakon čega je dala izjavu u policiji.

“Majka, koja je u psihički lošem stanju, kazala je da je djevojčicu povela u štalu i tamo joj vatom nanosila sredstvo za stočne vaši“, kazao je izvor iz policije.

LJEKARI: STANJE DJEVOJČICE BILO JE POTRESNO

Ljekari su “Vijestima“ rekli da je velika koncentracija tog hemijskog sredstva izazvala rane na glavi djeteta, te da je stanje u kojem je bila djevojčica bilo potresno. Načelnica rožajske Hitne pomoći Nermina Tahirović saopštila je da su roditelji doveli petogodišnju djevojčicu prije desetak dana i da su joj “vitalne funkcije bile ugrožene”. 

“Kolima Hitne pomoći dijete smo transportovali u beransku bolnic,u gdje se dvadesetak zdravstvenih radnika borilo da preživi. Potom je transportovana u KCCG”, rekla je Tahirovićeva.

Iz ODT-a su saopštili da se u slučaju petogodišnje djevojčice “i dalje preduzimaju radnje od Uprave policije radi prikupljanja činjenica i dokaza koji su važni za donošenje odluke”.

Naveli su da je u slučaju trovanja osmoro djece formiran predmet, ali da ne mogu da saopšte više detalja zbog izviđaja.

TAHIROVIĆ: ZA VAŠKE KORISTITI SAMO SREDSTVA KOJA PREPORUČE LJEKARI ILI FARMACEUTI

Tahirovićeva je kazala da su djeca u oba slučaja tretirana sredstvima na bazi etiola, koja se koriste za suzbijanje biljnih i stočnih vaši.

Upozorila je da je riječ o izuzetno jakom koncentratu, da se količina koja staje u čep razblažuje u 100 litara vode i da je drugačija primjena izuzetno opasna po zdravlje.

Ona je apelovala na roditelje da u slučaju pojave vaški kod djece nipošto ne koriste sredstva na bazi etiola, već ona koja im preporuče ljekari ili farmaceuti.

Praktično u svakoj apoteci za nekoliko eura može se kupiti šampon protiv vaški.

Osmoro djece izliječeno ranije u KC-u.

Direktorica rožajske Hitne pomoći Nermina Tahirović, ispričala je da su u slučaju trovanja osmoro djece pomoć ljekara zatražili i drugi članovi familije.

“Skoro cijelu porodicu smo hitno uputili u beransku bolnicu, odakle su prebačeni u KCCG. Srećom, djeca i ostali članovi porodice su prošli bez težih posljedica i izliječeni su“, kazala je ona juče “Vijestima”.

MOGUĆE POKRETANJE POSTUPKA ZA ODUZIMANJE STARATELJSTVA

Pedagog u rožajskom Centru za socijalni rad Esko Plunac ocijenio je da ima prostora za pokretanje postupka oduzimanja starateljstva nad djecom, ako je tačno da su “liječena” opasnim insekticidom. 

On tvrdi da ni iz jedne institucije nijesu zvanično obaviješteni o trovanju djece.

“O tome sam tek juče čuo iz priča prijatelja. Nijesmo zvanično obaviješteni, a ukoliko je to tačno svakako ima prostora za preispitivanje nesavjesnog roditeljskog staranja, odnosno pokretanja postupka za oduzimanje starateljstva“, kazao je on juče “Vijestima”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!