Vučić o situaciji u Novom Pazaru: Neću razbijene glave i rat pravoslavaca i muslimana

“Svi koji mi tu temu svaki dan namještaju, a svoje zadnjice izvuku, a ima ih i u Vladi i na drugim mjestima, sa porukom: ‘Hajde ti ,Vučiću, zapodeni rat’, ja im kažem: ‘Ma nemoj’. Ja neću da ijedno naše dijete pogine, a možemo to da uradimo s lakoćom, samo što je pitanje ko će da strada u svemu tome”, kazao je Vučić

Premijer Vučić izjavio je na temu nelegalne imovine bivšeg muftije Muamera Zukorlića u Novom Pazaru da ne želi nikakve sukobe u Sandžaku. Kako kaže, želi mirnim putem i razgovorima da riješi nastalu situaciju.

„Hoćete da imamo sukob pravoslavaca i muslimana? Ja neću. To ne znači da svaki musliman može da radi nešto je protivzakonito, ali dajte nam način da vidimo kako ćemo da primjenimo zakon i da pokušamo da pronađemo taj način, a ne da ulazimo u rat i u sukobe”, kaže Vučić, prenosi “Blic”.

On je rekao da “neće da pošalje 1.000 žandara da bi se tukli sa muslimanima”, te da “ne želi krvoproliće u Srbiji”.

“Mislite li da će muftija da pusti da mu to tek tako neko sruši (objekat) bez prisutnih 5.000 ljudi? Pa neće i već vam je to rekao i sada ja pitam da me posavjetujete kako da to srušimo”, rekao je Vučić.

Na komentar Zukorlića o mogućim “razbijenim glavama” ukoliko se rušenje dogodi, Vučić je kazao da je “sit takvih eksperimenata i da želi da se sve završi bez razbijenih glava”.

“Svi koji mi tu temu svaki dan namještaju, a svoje zadnjice izvuku, a ima ih i u Vladi i na drugim mjestima, sa porukom: ‘Hajde ti ,Vučiću, zapodeni rat’, ja im kažem: ‘Ma nemoj’. Ja neću da ijedno naše dijete pogine, a možemo to da uradimo s lakoćom, samo što je pitanje ko će da strada u svemu tome”, kazao je Vučić.

Dodao je da zapravo “Svi znaju šta se dešava, ali da njemu prebacuju odgovornost da donese odluku o tom problemu”.

“Kakvu god odluku da donesem, oni će da me kritikuju. Ako se ne umiješam, reći će da država ne postoji. Ako pošaljemo Žandarmeriju, reći će da sam napravio rat i krvoproliće i svi znate da sam upravu”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, neko treba da kaže “da se sačeka i da se smiri stanje”.

“Hoćete li da imamo rast sljedeće godine tri odsto i da imamo više zaposlenih? E, to ne može ako se razbijaju glave. Sit sam razbijanja glava”, dodao je on.

Vučić je ranije tokom dana, tokom posjete fabrici “Delfi” u Novom Sadu, izjavio da potpuno razumje poruku Zagreba kada je riječ o postavljanju generala Ante Gotovine za savjetnika hrvatske Vlade.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!