Faiz Softić dobitnik nagrade “Pero Ćamila Sijarića”

Nagrada “Pero Ćamila Sijarića“ se dodjeljuje na godišnjem nivou, u okviru Sandžačkih književnih susreta, i to kao dio obilježavanja 20. novembra, Dana Sandžaka. Ova prestižna nacionalna nagrada se dodjeljuje pojedincima u oblasti književnosti

Stručni žiri za dodjelu godišnje književne nagrade “Pero Ćamila Sijarića” je, nakon višednevnih konsultacija i razmatranja potencijalnih kandidata, odlučio da ovu prestižnu nacionalnu nagradu dodijeli Faizu Softiću, književniku iz Bijelog Polja.

Ovogodišnji žiri su činili Redžep Škrijelj, univerzitetski profesor (predsjednik), Mevluda Melajac, književnica (član) i Fatima Muminović-Pelesić, književnica (član), piše portal sandzacke.rs.

Nagrada “Pero Ćamila Sijarića“ se dodjeljuje na godišnjem nivou, u okviru Sandžačkih književnih susreta, i to kao dio obilježavanja 20. novembra, Dana Sandžaka. Ova prestižna nacionalna nagrada se dodjeljuje pojedincima u oblasti književnosti.

Nagrada je prvi put dodijeljena 27. juna 2006. godine književnicima Faruku Dizdareviću iz Priboja i Ibrahimu Hadžiću iz Rožaja. Ostali dobitnici nagrade su Zuvdija Hodžić (2007), Sinan Gudžević (2008), Zaim Azemović i Asmir Kujović (2010), Safet Sijarić (2012), Fatima Muminović Pelesić (2013), Fehim Kajević (2014) i Refik Ličina (2015).

Dodjela ovogodišnje nagrade će biti upriličena u okviru Sandžačkih književnih susreta u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća (28. novembra bb), 20. novembra 2016. godine sa početkom u 19 sati.

Književnik Faiz Softić rođen je 1958. godine u Vrbama kod Bijelog Polja. Objavio je knjige poezije “Strašan je zid bez sjene” i “Čovjek na rasputici“, romane “Pod Kun planinom“ i “Strah od rodne kuće“ i zbirku priča “Čovjek koji kisne“. Roman “Pod Kun planinom“ je doživio tri izdanja i preveden je na francuski jezik. Softić je zastupljen u udžbenicima za bosanski jezik. Živi u Luksemburgu i Sarajevu kao slobodni umjetnik. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!