Zaradili hiljade dolara na račun Trumpa: Makedonci pokrenuli 140 portala koji hvale kandidata Republikanaca

Iako vrijednost oglašavanja putem AdSensea pada, za makedonske prilike radi se o izuzetnim prihodima. Oni koji su među prvima pokrenuli svoje portale zarađuju oko 5.000 dolara mjesečno, a katkad i 3.000 dolara u jednom danu, ako neka objava postane hit na Facebooku. Pokušali su i sa lijevo nastrojenim portalima, posvećenim Bernieju Sandersu, ali oni nisu dobili ni djelić popularnosti koju imaju portali naklonjeni Trumpu

Čak 140 online stranica posvećenih američkim predsjedničkim izborima, od kojih sve podržavaju Donalda Trumpa, pokrenuto je u Makedoniji, u Velesu.

Radi se o malom gradiću od 43.000 stanovnika, koji se do 1996. godine zvao Titov Veles, piše “BuzzFeed”, prenosi portal avaz.ba.

Stranice s međunarodnim nazivima poput WorldPoliticsUS.com ili USConservativeToday.com objavljuju upitne ili lažne vijesti sa senzacionalističkim naslovima, koji napadaju Hillary Clinton i hvale Donalda Trumpa.

Njihovi osnivači su mladi Makedonci, srednjoškolci i studenti, koji su otkrili kako mogu da zarade novac ako objavljuju sadržaj popularan u Americi.

Iako vrijednost oglašavanja putem AdSensea pada, za makedonske prilike radi se o izuzetnim prihodima. Oni koji su među prvima pokrenuli svoje portale zarađuju oko 5.000 dolara mjesečno, a katkad i 3.000 dolara u jednom danu, ako neka objava postane hit na Facebooku.

Pokušali su i sa lijevo nastrojenim portalima, posvećenim Bernieju Sandersu, ali oni nisu dobili ni djelić popularnosti koju imaju portali naklonjeni Trumpu.

“Pokrenuo sam stranicu kako bih lako zaradio”, rekao je jedan 17-godišnjak koji je održava zajedno sa četiri prijatelja.

“U Makedoniji je ekonomija vrlo slaba, a tinejdžerima nije dozvoljeno da rade, pa smo morali da nađemo kreativne načine kako da zaradimo. Ja sam muzičar, ali ne mogu da sebi priuštim instrumente i opremu. Ovdje u Makedoniji, prihod čak i od malog portala je dovoljan da možete sebi da priuštite mnogo toga, kazao je on.

Većina autora tih portala preuzima vijesti sa drugih izvora, iz tabloida, pa čak i satiričkih portala, potom ih “porepakuje” u senzacionalistički naslov i nudi ciljanoj publici. Niko od njih lično ne navija za Trumpa. Kažu da se jednostavno radi o temi koja se najviše isplati.

Svjesni su da će zlatno doba uskoro proći, nakon što izbori završe. No, nadaju se da će im portali ostati “u životu” ukoliko Trump pobijedi.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!