Amerikanci razvili najskuplju i najopasniju bombu na svijetu

Za razliku od dosadašnjih nuklearnih bombi, B61-12, koju mogu da nose nevidljivi lovci, imaće specijalnu opremu, prozvedenu u “boingu”, koja će omogućiti precizno upravljanje putanjom leta. Tu je i mehanizam koji omogućava prilagođavanje eksplozivne snage – od 50.000 tona TNT do svega 300 tona

Uprava za nacionalnu nuklearnu bezbjednost američkog ministarstva energetike (NNSA) najavila je ovog mjeseca da su završeni razvoj i jedna od faza testiranja prve navođene nuklearne bombe na svijetu B61-12, za koju neki kažu da bi mogla da bude najopasnija ikada proizvedena.

Američka vlada je najavila da će takozvana “pametna” nuklearna bomba ući u fazu proizvodnog inženjeringa, a da će u punom obimu početi da se proizvodi najkasnije 2020. godine.

“Ulazak u sljedeću fazu je veliko dostignuće za NNSA i izuzetno talentovane naučnike i inženjere na čijem se radu zasniva ova značajna misija za nacionalnu bezbjednost”, izjavio je administrator NNSA, general-potpukovnik Frank G. Kloc.

“Trenutno, B61 sadrži najstarije komponente u američkom arsenalu, a ovo će uticati da se životni vijek sistema produži za najmanje 20 godina”, dodaje se.

Kako prenosi Blic, početak završnih priprema za proizvodnju bombe izaziva kontroverze, jer neki bivši i sadašnji viši vojni zvaničnici tvrde da bi preciznost ovog oružja moglo da bude razlog za njeno korišćenje u budućim sukobima.

“Ukoliko mogu da smanjim vjerovatnoću od promašaja, da li to znači da će u očima nekog predsjednika ili u procesu odlučivanja o bezbjednosti biti pogodnija za upotrebu?”, izjavio je za PBS general Džejms Kartrajt, penzionisani zapovjednik američke strateške komande.

“Odgovor je da bi vjerovatno bila upotrebljivija”.

Kako navodi “Reveal”, troškovi programa B61-12 iznose oko 11 milijardi dolara za 400 jedinica, što znači da je riječ o najskupljoj bombi na svijetu.

Iako je predsjednik Barak Obama najavio planove za smanjenje američkog nuklearnog arsenala, vlada je pokrenula projekat za modernizaciju nuklearnog oružja na zalihama u narednih 30 godina. Vrijednost projekta je jedan bilion dolara.

Sekretar za energetiku Ernest Moniz je, međutim, izjavio da “program za produženje životnog vijeka nuklearnog arsenala direktno podržava direktivu predsjednika Obame da se sačuva sigurno, bezbjedno i efikasno nuklearno oružje za odvraćanje, uz istovremeno smanjenje zaliha”.

“Kada bude završen B61-12 LEP, B81-1, posljednje oružje u megatonskoj klasi moći će da bude povučeno iz upotrebe”, dodao je on.

Za razliku od dosadašnjih nuklearnih bombi, B61-12, koju mogu da nose nevidljivi lovci, imaće specijalnu opremu, prozvedenu u “boingu”, koja će omogućiti precizno upravljanje putanjom leta. Tu je i mehanizam koji omogućava prilagođavanje eksplozivne snage – od 50.000 tona TNT do svega 300 tona.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!