Zbogom Valtere: Preminuo Bata Živojinović

Bata je preminuo u snu. Kraj njega sinoć nije bio niko od članova porodice, a kako je umro kasno uveče porodica je o tome obaviještena tek jutros. Poznati glumac je prije dvije nedjelje takođe bio u bolnici Sveti Sava. Posljednjih dana njegovo stanje je bilo stabilno, iako je primao transfuziju i jake terapije

Legenda srpskog i jugoslovenskog glumišta Velimir Bata Živojinović (82) preminuo je sinoć u 22:45 sati u bolnici Sveti Sava u Beogradu.

Kako saznaje Blic“, Bata je preminuo u snu. Kraj njega sinoć nije bio niko od članova porodice, a kako je umro kasno uveče porodica je o tome obaviještena tek jutros.

Poznati glumac je prije dvije nedjelje takođe bio u bolnici Sveti Sava. Kako saznaje “Blic”, posljednjih dana njegovo stanje je bilo stabilno, iako je primao transfuziju i jake terapije.

Osamdesetdvogodišnji glumac je početkom jula 2012. godine doživio težak moždani udar od kojeg se oporavio. U oktobru 2006. imao je srčani udar, a bolovao je i od gangrene, koju je u nekoliko navrata liječio na Kubi, gdje živi njegova kćerka.

Posljednjih par mjeseci proveo je na oporavku kod kuće, uz suprugu Lulu i unuku Dinu. Ipak, stanje mu se prije nekoliko nedjelja ponovo pogoršalo, pa je Bata hospitalizovan i amputirana mu je noga.

Kako “Blic” saznaje, to što mu je noga anputirana mu je zapravo i produžilo život za nekoliko nedjelja. Iako je njegovo stanje nakon amputacije bilo stabilno, Bata je sinoć ipak izgubio bitku sa životom.

Živojinović je odigrao najviše uloga u cijelom regionu, a u svijetu je poznat prije svega po ulozi u filmu “Valter brani Sarajevo”, koji je mega popularnost doživio u Kini.

Rođen je 5. juna 1933. u selu Koraćica blizu Beograda.

Kao petnaestogodšnjak je radio kao scenski radnik i statirao u Akademskom pozorištu “Branko Krsmanović” u Beogradu. Potom je pohađao srednje glumačke škole u Nišu i Novom Sadu.

Poslije završetka srednje škole upisao je pozorišnu akademiju u Beogradu.

U Beogradskom dramskom pozorištu je igrao nekoliko godina i u tom periodu je imao i do 300 angažmana godišnje.

Na filmu, kojem se potpuno posvetio, debitovao je 1955. u “Pesmi sa Kumbare” Radoša Novakovića.

Po Živojinovićevim riječima, prvu značajniju ulogu dobio je 1957. godine u filmu Veljka Bulajića “Vlak bez voznog reda”.

Živojinović je igrao u više od 340 filmova i TV serija.

Publika ga pamti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina, Valtera u “Valter brani Sarajevo” Hajrudina Krvavca, u filmovima “Bitka na Neretvi” i “Kozara” Veljka Bulajića, kao pijanog Zagorca iz filma “Breza” Anta Babaje, kao i ulozi “U raljama života” Rajka Grlića.

Tu su i antologijski filmovi srpske kinematografije “Maestro i Margarita”, “Skupljači perja”, “Tri”.

Pamte se i njegove uloge u lakim komedijama.

Dobitnik je nagrade za životno djelo “Slavica”, u dva navrata “Zlatne arene” Jugoslovenskog filmskog festivala u Puli i brojnih drugih priznanja.

Poslije uvođenja višeštranačkog sistema u Srbiji izabran je za poslanika Socijalističke partije Srbije u nekoliko saziva parlamenta, a 2002. je bio i njen kandidat za predsjednika Srbije, kada je osvojio oko 120.000 glasova.

Živojinović je bio među osnivačima, a jedno vrijeme i predsjednik Udruženja filmskih glumaca.

On je i jedan od osnivača Filmskog festivala u Sopotu.

Na ovogodišnjem Festu dodeljena mu je nagrada Beogradski pobednik za životno djelo.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!