Ikona moderne Švedske: Jedna žena na 300 neonacista (VIDEO)

“Kada sam vidjela kolonu jednostavno sam osjetila – ‘vi ne biste trebali da budete tu’. Onda je jedsn od njih počeo netremice da me gleda i ja sam gledala u njega. Nije rekao ništa. Nisam ni ja rekla ništa, a onda je došla policija i makla me”, ispričala je Tess Asplund za švedski portal P4 Dalarna

Tess Asplund, 42-godišnja Šveđanka, stala je pred oko tri stotine neonacista koji su marširali švedskim Borlangeom, prkosno dižući pesnicu u vazduh.

U ovom gradu u središnjoj Švedskoj djeluje militantna neonacistička organizacija Nordijski pokret otpora, koja je na Praznik rada organizovala marš.

Fotografija Davida Lagerlöfa koja prikazuje njen tihi protest obišla je svijet, a najčešće je prenošena u Skandinaviji, čija se multikulturalna društva bore s jačanjem ksenofobnih pokreta.

Već je nazivaju ikonom moderne istorije Švedske. Asplund kaže da je to čudi. 

“Normalno mi je da dižem pesnicu na demonstracijama. Ovo mi nije novo”, kazala je Asplund, koja je aktivna u civilnom društvu već 26 godina.

“Kada sam vidjela kolonu jednostavno sam osjetila – ‘vi ne biste trebali da budete tu’. Onda je jedsn od njih počeo netremice da me gleda i ja sam gledala u njega. Nije rekao ništa. Nisam ni ja rekla ništa, a onda je došla policija i makla me”, ispričala je ona za švedski portal P4 Dalarna, prenosi hr.n1info.com.

Upitana je li se uplašila ispred stotina pripadnika Nordijskog pokreta otpora, čiji su brojni članovi osuđeni za nasilne zločine, Asplund odgovara: “Ne bojim se ja njih”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!