Novi detalji: Ismeta Kanjižu, prije nestanka, privodila kosovska policija

Oko jedan sat poslije ponoći, policijska patrola ga je privela u lokalnu stanicu, provjerila lične isprave, pretresla i – otpustila. Nije ispraćen do mjesta sa kojeg je preventivno lišen slobode, niti se bilo ko od policijskih službenika naknadno raspitivao da li je bezbjedno stigao do privremene adrese

Za crnogorskim državljaninom Ismetom Kanjižom, koji je nestao 21. januara u centru Kosova Polja, u blizini Prištine, kosovska policija još traga. Novih detalja, osim jedne „sitnice“ nema.

Prema pouzdanim izvorima Pobjede, oko jedan sat poslije ponoći, policijska patrola ga je privela u lokalnu stanicu, provjerila lične isprave, pretresla i – otpustila. Nije ispraćen do mjesta sa kojeg je preventivno lišen slobode, niti se bilo ko od policijskih službenika naknadno raspitivao da li je bezbjedno stigao do privremene adrese.

Jedan od policijskih inspektora svjedoči u izjavi za “Pobjedu” da su dežurni kosovopoljski pozornici postupili po pravilima službe, tim prije što „privedena osoba nije pokazivala znake uznemirenosti, alkoholisanosti ili agresivnosti”…

Prilikom pretresa, kaže Pobjedin sagovornik, kod njega nije pronađen nijedan predmet koji bi mogao biti upotrijebljen u nasilne svrhe.

U džepovima je imao simboličnu količinu novca, smotuljak crnog konca, dvije čačkalice i platetnu, uprljanu maramicu rekao je naš sagovornik. 

Gusinjanin star 52 godine, boravio je kao gost kod brata od tetke, u jednom od kosovopoljskih naselja. Svaki trag mu se gubi sat iza ponoći, na kružnom toku, nadomak restorana brze hrane, gdje je čekao svog rođaka Envera Mehmetija. U potragu su se osim nadležnih organa odmah uključili i brojni rođaci i porodični prijatelji širom Kosova i Crne Gore. Nažalost, makar za sada, bez ikakvih rezultata.

I porodica i policija isključuju kao realnu mogućnost otmicu radi eventualne otkupnine, jer nestali Ismet ni jednim detaljem nije mogao ostaviti utisak osobe interesantne potencijalnim otmičarima. Bio je zbog bolesti pod gotovo stalnom terapijom, tih i nenametljiv. U trenutku nestanka na sebi je imao crno-sivu jaknu i plave farmerke i simboličnu sumu novca.

Kako prenosi CdM, policija i najbliža rodbina pretražili su sva mjesta za koja se pretpostavljalo da bi mogla biti interesantna Kanjiži, sve prijatelje i rođake na Kosovu, zatim rodbinu supruge njegovog rođenog brata u Kosovskoj Mitrovici, ali nijesu naišli na bilo kakve tragove. Nikome se nije javljao, niti je na bilo koji način nagovještavao da ima namjeru da napusti kosovopoljsko prebivalište u kojem je proveo Novogodišnje praznike. Svojevremeno je, prije tridesetak godina, bio nastanjen u, tada jedinstvenoj, Kosovskoj Mitrovici, u njenom južnom dijelu.

Dosadašnje policijske analize apsolutno neosnovanim smatraju neke od medijskih špekulacija vezanih za ostvarenje navodne Kanjižine težnje da se, uz logističku podršku tutinsko-kačaničkih posrednika poveže sa centrima vjerskog radikalizma. Za tako što nikada nije pokazivao nikakvo interesovanje, a s obzirom na stepen invaliditeta, odnosno ozbiljne psiho-somatske smetnje, malo je vjerovatno, pa sve i da je želio, da bi na bilo koji način bio sposoban da se pridruži bilo kakvoj iole organizovanijoj grupaciji.

Kosovske vlasti nastavljaju intenzivnu potraga, a intenzivirana je i saradnja ovlašćenih predstavnika naše i njihove policije. Prvi sekretar crnogorske Ambasade u Prištini Skender Šarkinović kaže da je komunikacija sa nadležnim kosovskim organima i službama gotovo svakodnevna. 

I u petak je razgovarao sa ovlašćenim predstavnikom kosovske policije, koji mu je saopštio da novih detalja vezanih za nestanak Kanjiže nema.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!