Mustafić: Zbog SDP-a bliješte krstovi na grbu građanske, multietničke i multivjerske Crne Gore

“To je zbilja velika zasluga Džavida i njegovih saboraca. Pamte to Bošnjaci”, navodi se u reagovanju potpredsjednika Skupštine Sulja Mustafića na optužbe poslanika SDP-a Džavida Šabovića

“Da nije bilo SDP-a, ne bi tako sjajno blještali kraljevska kruna i krstovi na grbu građanske, multietničke i multivjerske Crne Gore. To je zbilja velika zasluga Džavida i njegovih saboraca. Pamte to Bošnjaci”, navodi se u reagovanju potpredsjednika Skupštine Sulja Mustafića na optužbe poslanika SDP-a Džavida Šabovića.

Šabović je između ostalog juče optužio Mustafića da je “postao Bošnjak tek kada je ušao u partiju i tek kada je u tome vidio put do vlasti”.

“Njegovo ‘režanje’ na sunarodnika i logika ‘udari po svome’, a po tuđem nalogu, svojstveni su nekadašnjim komunističkim jurišnicima, kojima je Džavid pripadao. Razumljivo da i Bar i Plav, poznaju i Sulja i Džavida, kao i njihove očeve i djedove i dobro se zna kada i gdje je ko bio, i na čijoj strani. Podrška glasača, dakako, nije uvijek odraz kvaliteta nečijeg programa, ali sigurno da Suljo i BS kojoj pripada, u Baru, ima više bošnjačkih glasova nego Džavid i njegova u Plavu”, naveo je Mustafić.

Dodaje da za razliku od Šabovića “koji se zaklanja iza tuđih ledja”, u Bošnjačkoj stranci su svaki put, sami i izmjereni.

“Svakako da su osamnaest godina u vlasti Džavida uljuljkale, pa zadrijema i zaboravi činjenice. Da nije tako, sjetio bi se: da smo istoga dana, 22. marta 2003., potpisali vraćanje imena Bošnjak, daleko prije formiranja Bošnjačke stranke. S jednom malom razlikom, što je Džavid kao dobar đak, ne trepćući, mjesecima, prije i nakon toga, slušao Suljova predavanja o kulturnom identitetu Bošnjaka. Koliko je ko važan u narodu, najbolje znaju građani – Sulju za razliku od Džavida i njegovog mentora, politika nije jedina profesija. Razumijem da Džavid “reži” zbog gubitka privilegija, a šta će kad se navikao na njih. Mislio je da će vječito sa četiri posto glasova imati dvadeset posto privilegija u državi. Naravno, po pravilu, zaklanjajući se iza “Evropske Crne Gore-Mila Đukanovića”- tako se zvala lista na kojoj je Džavid i njegova grupacija, kao dodatak, mjerila svoju težinu”, saopštio je Mustafić.

Potpredsjednik Skupštine je istakao da o tome kako su štitili prava manjina “govore procenti manjinskih predstavnika u institucijama gdje su se Džavid i njegovo društvo pitali”.

“Pamtimo i Džavidovo glasanje kada je trebalo ostvariti afirmativnu akciju i druga ustavna manjinska prava ili kada je trebalo Medresu uvesti u obrazovni sistem. To ga nije zanimalo. Ali, zaista, Bošnjaci mogu zahvaliti Džavidovoj partiji na zaslugama za državne simbole. Da nije bilo SDP-a, ne bi tako sjajno bljestali kraljevska kruna i krstovi na grbu građanske, multietničke i multivjerske Crne Gore. To je zbilja velika zasluga Džavida i njegovih saboraca. Pamte to Bošnjaci”.

Mustafić je istakao i da je o političkoj dosljednosti Šabovića “suvišno trošiti riječi”.

“Kad je nestalo nezarađenih privilegija od DPS-a, stigao je Džavid i do Andrije Mandića. Upućeni Plavljani kažu: ništa novo za Džavida- istorija se ponavlja. Neke njemu bliske imao je i na platnom spisku kod majora Pavla Đurišića. Ali da se vratimo na temu. Koliko je Džavid značajan najbolje govori da ga je, ne jednom, demantovala vlastita partija. A onda su ga, shvatajući pogubnost njegovih ideja, jedan za drugim, napustali čak i oni sa kojima je gradio SDP. Sada kada je ostao sam sa svojim mentorima, udvara se Demokratskom frontu. Pa i ako se sažale i prigrle ga, sigurno je, neće im mnogo pomoći. Nema koga do povede, jer ni Bošnjaci ni drugi neće sa njim. Dovoljno znaju, pa im Džavidov nauk nije potreban”, zaključio je Mustafić

Izvor: Vijesti

Foto; Zoran Đurić

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!