Radončiću ukinut pritvor, sud mu izrekao mjere zabrane (VIDEO)

“Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke suda, a kontrola opravdanosti vršiće se svaka dva mjeseca. U slučaju da optuženi prekrši izrečene mjere zabrane može mu se odrediti mjera pritvora”, navode iz suda

Sud Bosne i Hercegovine odbio je danas predlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine o produženju pritvora lideru Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine Fahrudinu Radončiću i izrekao mu mjere zabrane, potvrdio je za bosanskohercegovačke medije Radončićev advokat Asim Crnalić.

Kako se navodi u saopštenju suda, odbijen je predlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine “te je pritvor u odnosu na optuženog Fahrudina Radončića ukinut”.

Pritvor je zamijenjen mjerama zabrane: napuštanja adrese boravišta (uz obavezu ovlašćenih službenika da kontrolišu poštovanje ove mjere dva do tri puta dnevno i uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine), sastajanja sa svim svjedocima koji su već saslušani, kao i približavanje tim svjedocima na udaljenosti manjoj od 100 metara, međusobnog kontaktiranja i sastajanja s optuženima u ovom krivičnom predmetu i kontaktiranja sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija o okolnostima koje se tiču ovog krivičnog postupka.

“Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke suda, a kontrola opravdanosti vršiće se svaka dva mjeseca. U slučaju da optuženi prekrši izrečene mjere zabrane može mu se odrediti mjera pritvora”, navode iz suda, prenosi portal balkans.aljazeera.net.

Istim rješenjem je djelimično prihvaćen predlog Tužilaštva pa su u odnosu na optužene Bakira Dautbašića i Bilsenu Šahman izrečene mjere zabrane:

– zabrana napuštanja adrese boravišta (optuženom Bakiru Dautbašiću se zabranjuje napuštanje područja Kantona Sarajevo, dok se optuženoj Bilseni Šahman zabranjuje napuštanje države Bosne i Hercegovine), uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine;

– zabrana sastajanja i kontaktiranja s ostalim optuženim u ovom krivičnom predmetu i sa svjedocima koji su već saslušani, kao i približavanje optuženim i svjedocima na udaljenosti manjoj od 100 metara.

Njih dvoje su obavezni da se javljaju nadležnim policijskim stanicama dva puta sedmično.

Radončić, predsjednik SBB-a i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, uhapšen je 25. januara i određen mu je jednomjesečni pritvor.

Privođenje Radončića uslijedilo je nakon što je ranije, pod istim optužbama, uhapšen Bakir Dautbašić, član njegove stranke i kandidat za državnog ministra prometa i komunikacija.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!