Strogo čuvana tajna: Kako je Tito u Dubrovniku preživio atentat

Rudić je iz neposredne blizine ispalio tri hica pravo u Tita dok je maršal dolazio iz svoje sobe u radni kabinet. Međutim, pancir je spasio maršala sigurne smrti! Njegovi pratioci koji su se tada zatekli u blizini likvidirali su atentatora na licu mjesta, a to je bio prvi oružani i direktni atentat na Tita

Malo je poznato da je jedna od brojnih posjeta predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita mogla kobno da se završi po njega.

Od samih Titovih političkih i vojnih početaka Njemci su planirali njegovu smrt i željeli što prije da ga vide ispod zemlje.

Služba bezbjednosti Jugoslovenske narodne armije (JNA) i Maršalat dobili su informacije da se priprema atentat, pa su odlučili da Tito ubuduće mora stalno da nosi neprobojni prsluk.

Pokušaj atentata na Tita dogodio se u Dubrovniku 1950. godine.

Ovog puta našao se na nišanu rukovodstva informbiroovske emigracije u Sovjetskom Savezu i Rumuniji. Njen zaključak je glasio: Tita konačno likvidirati na klasičan način. Za atentatora su izabrali potpukovnika Branka Rudića, jednog od Titovih ličnih pratilaca. Dobro su znali da je na određen način pristalica rezolucije Informbiroa i Staljinove podređivačke politike prema Jugoslaviji, piše Dubrovački dnevnik, prenosi portal kurir.rs.

Atentat je trebalo da bude izvršen u Titovoj rezidenciji u Dubrovniku. Rudić je iz neposredne blizine ispalio tri hica pravo u Tita dok je maršal dolazio iz svoje sobe u radni kabinet. Međutim, pancir je spasio maršala sigurne smrti! Njegovi pratioci koji su se tada zatekli u blizini likvidirali su atentatora na licu mjesta, a to je bio prvi oružani i direktni atentat na Tita.

Atentat u Dubrovniku bio je brižljivo čuvana državna tajna. Do prije par godina o tome nije ništa objavljeno. Nije još sigurno zašto je ovaj slučaj godinama bio zavijen u veo tajne. Najvjerovatnije iz razloga što je predstavljao veliku sramotu za gardiste obezbjeđenja tadašnje Jugoslavije.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!