Posljednji pozdravi nevinih duša: Poruke koje su Kragujevčani ostavili najmilima pred strijeljanje

“Dragi mama i tata, poz poslednji put”. “Zbogom, Mico. Ja danas pogiboh. Zbogom srce. Poslednja mi misao na tebe. Budi sretna, sine i bez mene. Zbogom”, napisao je čovjek, vjerovatno svojoj ćerkici. Muzej u Kragujevcu čuva na desetine takvih pozdrava…

Stihovi “Krvave bajke” nijesu ispisani samo u čuvenoj pjesmi Desanke Maksimović. Na današnji dan 1941. godine žvrljane su drhtavim rukama posljednje poruke na đačkim knjižicama, ličnim kartama i poleđinama koverata. Pisali su ih ljudi, znajući da će biti posljednji pozdrav koji nikada neće moći da izgovore voljenima.

“Na ovom mestu upisaće se eventualne promene”, iskucao je neko u đačkoj knjižici jednog dječaka. Neko ko nije ni slutio da će ta eventualna promjena biti smrt.

Znajući da će ga čizme stranih vojnika odvesti na strijeljanje, momak je običnom olovkom jedino stigao da napiše: “Dragi mama i tata, poz poslednji put”.

Muzej u Kragujevcu čuva na desetine takvih pozdrava. Jedan pripada Radoslavu Simiću.

“Zbogom, Mico. Ja danas pogiboh. Zbogom srce. Poslednja mi misao na tebe. Budi sretna, sine i bez mene. Zbogom”, napisao je čovjek, vjerovatno svojoj ćerkici.

Opraštala su se djeca od roditelja, rastajali su se roditelji od djece. Jedan očajan otac stigao je jedino ovo da poruči mališanima:

“Srca moja i duše moje. Miro, poljubi decu umesto mene. Slušajte mamu deco i čuvajte se. Zbogom zanavek. Ljubi sve. Vaš tata Laza”.

Teško je povjerovati da je ovakvo zvjerstvo ljudsko biće moglo da počini drugome.

Još je teže ako znamo da je to učinjeno najmanje 2.400 puta. Toliko je bilo ubijenih. Prije 74 godine strjeljački vod bez milosti ubio je 40 djece mlađe od 15 godina. Ubijen je i 261 srednjoškolac.

Čuveni naučnik Nikola Tesla u svom zaboravljenom vapaju napisao je dirljiv tekst “Mi smo srpska djeca, pucajte”. Nikada ih ne zaboravimo.

Manifestacijom “Veliki školski čas”, koja se održava od 1971. godine, Kragujevac i Srbija svake godine svijetu šalju poruku da se nikada i nigdje ne ponovi takav zločin kada su njemački okupatori u jednom danu strijeljali više hiljada civila.

Taj događaj predstavlja jedan od najvećih zločina njemačke vojske u Drugom svjetskom ratu i jedan je od najtragičnijih koji se dogodio na tlu Srbije u tom ratu, piše portal 24 sata.rs.

Foto: Muzej 21. oktobar

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!