Balkansko razgraničenje: Spavaća soba u Hrvatskoj, a WC u BiH!

Zabrinuti Jovići i Domići nisu ni na nebu ni na zemlji jer ne znaju koja će im soba ostati u Hrvatskoj, a koja u BiH. U međuvremenu je stiglo šturo saopštenje hrvatskog Ministarstva financija kako je novi granični prijelaz za pogranični promet, Jovića most, određen uredbom Hrvatske i ugovorom s BiH iz 2013

Ucrtavanje nove šengenske granice Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom podignulo je na noge mještane zaselaka Jovići-Domići u imotskom kraju. Prolazeći kroz dvorišta i okućnice, nova granica dijelom bi ih ostavila u drugoj državi, protiv čega će se, kažu, boriti svim sredstvima.

Granični prijelaz s kancelarijskim prostorijama i rampom našao bi se ravno u dvorištu. Podijelio bi selo, čak i neke kuće Jovićevih.

“To vam izgleda kao da imate stan, pa imate WC u BiH, a spavaću sobu u Hrvatskoj, možete misliti kako to izgleda”, kaže Ante Jović.

Kako prenosi avaz.ba, za sve su saznali slučajno, od ljudi zaduženih za mjerenje zemljišta. Pokazuju granični kamen, koji je tu još od Požarevačkog mira 1718. Granica je tu bila i u Jugoslaviji, a 25 godina i u hrvatskoj državi. Sada je u nekom uredu ucrtana po sredini naselja, dijeleći ga između dviju država.

Nakon protesta mještana i prvih medijskih napisa stiglo je šturo saopštenje hrvatskog Ministarstva financija kako je novi granični prijelaz za pogranični promet, Jovića most, određen uredbom Hrvatske i ugovorom s BiH iz 2013., te da je u postupku dobijanja lokacijske dozvole, zbog desetak stambenih objekata koji bi ostali iza granice, zatraženo očitovanje ministarstava vanjskih i unutrašnjih poslova.

U međuvremenu, zabrinuti Jovići i Domići nisu ni na nebu ni na zemlji jer ne znaju koja će im soba ostati u Hrvatskoj, a koja u BiH. Sve bi bilo mnogo lakše kada bi se granice, umjesto na kancelarijskim stolovima, crtale na zemlji u kojoj su već vijekovima hrvatski korijeni Jovića i Domića, piše Hrvatska radio-televizija.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!