Hajrudin Dučanović, policajac u St. Louisu: Porodična tragedija me motivisala da budem čuvar zakona

Dučanović uniformu američkog policajca nosi devet godina, a na taj poziv se odlučio nakon što mu je, kada je imao 16 godina, oteta i ubijena jedanaestogodišnja sestra Selma. Znaju ga svi u zajednici, zovu na telefon ili presreću na ulici kada im treba pomoć. Može se reći da djeluje kao posrednik između bh zajednice i službi zakona

Bosanskohercegovački doseljenici u američki St. Louis u proteklom periodu imali su dosta problema zbog rasno-nacionalno motivisanih napada, pa je lokalna administracija odlučila da ustanovi posebnu policijsku stanicu u naselju Bevo, u zgradi gdje se nalazi Bosanska privredna komora.

Jedan od četiri policajca koji rade na ovom području je i Bosanac Hajrudin Dučanović. Uniformu američkog policajca nosi devet godina, a na taj poziv se odlučio zbog porodične tragedije.

„To je bilo 1. avgusta 1998. godine. Imao sam 16 godina kada je iz stana kidnapovana moja jedanaestogodišnja sestra Selma. Roditelji su spavali, a ja sam tu noć spavao kod rođake. Sestra je nestala između ponoći i sedam-osam sati ujutro, odnosno u subotu naveče i nedjelju ujutro. Tijelo su joj našli ribari u jezeru u državi Illinois, mjestu udaljenom 30 minuta od nas. To je bio jedan od najtežih dana u životu – kada ideš u mrtvačnicu da vidiš da li ti je sestra mrtva“, priča Dučanović za Al Jazeeru.

PISMA ZATVORU

Hajrudin nije imao snage da uđe u mrtvačnicu i identifikuje ubijenu sestru.

„Molio sam Boga da nije ona. No, kada sam čuo plač mojih roditelja… Taj čovjek je ušao u naš stan, oteo je, odvezao u drugu državu i tamo ubio. Hvala Bogu, nije bila silovana, niti zlostavljana. Nikada nije htio da kaže zašto. Samo je jednom rekao da se izvinjava, ali kada smo bili na sudu imao je čudan, hinjski osmjeh“.

Dučanović je pisao u zatvor kako bi se susreo s ubicom sestre, jer je želio da dođe do nekih odgovora. Ali, nikada nije dobio odgovor od zatvorske uprave.

„Možda je bolje da ne čujem odgovore. No, to mi ne da mira i volio bih da znam zašto je to uradio“.

Ovog policajca znaju svi u zajednici. Zovu ga na telefon ili presreću na ulici kada im treba pomoć. Može se reći da djeluje kao posrednik između bh zajednice i službi zakona.

„Nekada ne razumiju kako posao ide, pa im ja tumačim kako to zakon tretira i onda imaju bolje razumijevanje situacije“, objašnjava on.

U SAD STIGLI SA DVA KOFERA I 147 DOLARA

Hajrudin Dučanović je rođen 19. decembra u Zagrebu, gdje su mu radili roditelji. U glavnom gradu Hrvatske je bio i tokom rata u BiH, a njegov otac je bio vojni policajac u Travniku.

U Sjedinjene Američke Države je stigao krajem avgusta 1994. godine.

„Tada je u ovom dijelu bilo 20 do 30 porodica koje su došle iz Bosne, a neki od mojih rođaka su došli i nešto ranije. Majka je počela da radi čim smo došli, jer sve što smo imali bila su dva kofera i 147 dolara“, kaže Dučanović.

Dučanović je odmah morao u školu, što mu je bilo jako teško, jer nije znao engleski jezik, „osim nekih osnova koje sam naučio gledajući televiziju i filmove“.

„Čitavu godinu sam sjedio u klupi i govorio: ‘No speak english’ i to me uvijek nasmije kada se sjetim tih dana“.

Njegov otac je došao godinu i po kasnije.

„Kada smo došli ovdje, naša zajednica još nije bila osnovana, ali su ljudi pomagali jedni drugima, kao i što se i danas radi“.

ZAKON ŠTITI LJUDE

Veliku pažnju medija proteklih mjeseci privlače incidenti koji se dešavaju širom Sjedinjenih Američkih Država, a u kojima su učesnici Dučanovićeve kolege policajci. Navode se priče o prekomjernom korištenju sile, a naročito nakon ubistva tamnoputog Michaela Browna u Fergusonu.

Dučanović smatra kako je situacija i dalje teška i da se nekad ne daje šansa drugoj, policijskoj strani.

„Ovdje je stanje sada vrlo loše za nas policajce, naročito zbog protesta i dešavanja u Fergusonu. No, mi i dalje radimo svoj posao. Boli činjenica da šta god dobro da uradimo prođe nezapaženo, ili se stekne utisak da to zajednici nije dovoljno. Sa druge strane, ako se nešto loše desi, odmah to prenose mediji, televizija, internet i odmah su sve policijske snage na udaru kritika“.

Dodaje kako je „ovdje zakon napravljen da štiti ljude“, a ne da neko bude zaštićen od pravila društva.

„Ne znam šta će biti dalje i kako će ovo proći“, kazao je Dučanović na kraju razgovora.

Foto: Privatna arhiva, stlouis.cbslocal.com, news.stlpublicradio.org

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!