Kratkometražni igrani film „Kokoška“ nagrađen i na festivalu u Sijetlu

“Kokoška“ je do sada nagrađena na više od 20 svjetskih festivala na kojima je prikazana, a ovjenčana je i Evropskom filmskom nagradom za najbolji kratkometražni film, takozvanim „evropskim Oskarom“

Kratkometražni igrani film Kokoška“, s tematikom iz opkoljenog Sarajeva 1993. godine, nastavio je svoj pobjednički put po svjetskim festivalima.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, ova njemačko-hrvatska koprodukcija, rediteljke bosanskih korijena Une Gunjak, osvojila je veliku nagradu žirija za najbolji kratkometražni film na 41. Međunarodnom filmskom festivalu u Sijetlu, održanom od 14. maja do 7. juna. Ovaj festival spada među deset najcjenjenijih sjevernoameričkih filmskih festivala na kojem se godišnje prikaže više od 300 naslova.

Žiri je film ocijenio kao “stručno režiranu priču koja istražuje život i smrt kroz oči djevojčice”.

“U filmu, punom autentičnih uloga, izvrsna je Iman Alibalić kao šestogodišnja protagonistkinja koja od oca za rođendan prima živu kokoš i uskoro shvata da je namijenjena za večeru. Ovo je emotivni film kvalitetne produkcije koji razvojem priče naglašava realnost života u ratnoj zoni”, navodi se u ocjeni žirija.

“Kokoška“ je do sada nagrađena na više od 20 svjetskih festivala na kojima je prikazana, a ovjenčana je i Evropskom filmskom nagradom za najbolji kratkometražni film, takozvanim „evropskim Oskarom“.

Film je i na Bosanskohercegovačkom filmskom festivalu, koji je održan od 21. do 23. maja u Tribeca kinu u Njujorku, osvojio nagradu za najbolji kratki film.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!