Iseljenike u Braunsvajgu u Njemačkoj čekaju šatori i kontejneri

U nedostatku mjesta u zgradama prihvatnog centra u Braunsvajgu, u Njemačkoj, za iseljenike sa sjevera Crne Gore koji su u tu zemlju otišli posljednjih 15 dana postavljeni su šatori i kontejneri. Fotografije uslova u kojima žive građani juče su, na Dan nezavisnosti Crne Gore, proslijeđene NVO „Euromost“

Nevladina organizacija „Euromost“ iz Bijelog Polja juče je, na Dan nezavisnosti Crne Gore, dobila fotografije šatora i kontenjera u mjestu Braunšvajg u Njemačkoj koji su postavljeni zbog velikog broja azilanata, u nedostatku mjesta u zgradama prihvatnog centra u tom gradu.

U Braunšvajgu, kako je saopštio „Euromost“, borave građani sa sjevera Crne Gore koji su posljednjih 15 dana otputovali u Njemačku.

„Otišli su zbog gladi i nemaštine oni građani koji su se 2006. godine izborili da naša država dobije nezavisnost. Da li se zaboravilo da bez njih i njihovih ’da’ ne bi imali svoju državu? Da li je država zaboravila na svoje građane? Da li smo se borili da nam narod odlazi da se pati?“, upitali su iz „Euromosta“.

Iz te NVO su istakli da predstavnici Vlade Crne Gore moraju da izađu u javnost i priznaju da je stanje alarmantno, da dođu na sjever i razgovaraju sa građanima i da se na licu mjesta uvjere u pravo stanje kako da im pomognu da ostanu u svojoj državi.

„Da li nas je neko na sjeveru pitao kako smo ove godine proslavili Dan nezavisnosti dok su nam hiljade građana pod šatorima i kontenjerima u drugim državama, gdje čekaju milostinju da bi prehranili svoju djecu? Da li se ko u ovoj državi zapitao ko se sada brine o njima? Pitamo predstavnike Vlade da li su ovi šatori, kontenjeri i narodna kuhinja na fotografijama ta turistička mjesta gdje idu građani sa sjevera, koje u javnosti pominju predstavnici Vlade?“, saopštio je „Euromost“.

Oni su ponovili da već četiri mjeseca upozoravaju da se preduzme nešto „osim pokušaja da se masovni odlazak građana sa sjevera zataška od predstavnika Vlade“.

„Problem, koji je nacionalni, jer nam stanovništvo odlazi, napušta državu, gladuje, suočava se sa teškim ekonomskim problemima i dalje za Vladu Crne Gore nije ozbiljan. Zato još jednom pozivamo Vladu da situaciju konačno shvati ozbiljno i da, zajedno sa lokalnim samoupravama i građanima, krenu u rješavanje ovog problema“, saopštili su iz „Euromosta“.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!