Preminuo reditelj Husein Bato Dukaj

Dukaj će ostati upamćen po dokumentarnim emisijama, dječijim festivalima koje je i osnivao i režirao, ali prije svega po serijalima “Suncokrili”, “Šareni autobus”, “Isčašene bajke”, “Na vrhovima prstiju”, “Magična scena”, “Sjećanja”, “Mali veliki” – dirljiva svjedočanstva o svijetu napuštenih mališana, igranom filmu “Mali veliki” i stotinama drugih ostvarenja kroz koja je iskazao svoj umjetnički entuzijazam i umjeće

U Beogradu je, poslije kraće i teške bolesti, u 56. godini preminuo Husein Bato Dukaj, prvi diplomirani reditelj crnogorske Televizije.

Husein Bato Dukaj završio je Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu 1985. i iste godine započeo plodan stvaralački angažman u Televiziji Crne Gore.

Iza Dukaja, za tri decenije rada u kulturno-umjetničkom, dječjem i dokumentarnom programu, ostale su emisije neprolazne vrijednosti, u različitim žanrovima televizijskog stvaralaštva.

Kako piše portal rtcg.me, Dukaj će ostati upamćen po dokumentarnim emisijama, dječijim festivalima koje je i osnivao i režirao, ali prije svega po serijalima “Suncokrili”, “Šareni autobus”, “Isčašene bajke”, “Na vrhovima prstiju”, “Magična scena”, “Sjećanja”, “Mali veliki” – dirljiva svjedočanstva o svijetu napuštenih mališana, igranom filmu “Mali veliki” i stotinama drugih ostvarenja kroz koja je iskazao svoj umjetnički entuzijazam i umjeće.

Pored više međunarodnih priznanja, nerazdvojni kreativni tim Dragan Radulović i Husein Bato Dukaj nagrađivan je na jugoslovenskim televizijskim festivalima.

Snažan autorski pečat ostavio je gradeći mostove kroz brojne emisije Redakcije za manjine.

Dokumentarni serijal “Crnogorci u Latinskoj Americi” posljednji je veliki projekat u kojem je učestvovao.

“Osobenim stvaralaštvom oplemenio je djetinjstva crnogorskih mališana, a svojim vedrim duhom kolege koje su imale privilegiju da rade s njim”, piše rtcg.me.

Dukaj će biti sahranjen sjutra u 15 sati na groblju Tojeć u rodnoj Dinoši. Komemorativna sjednica povodom smrti Huseina Bata Dukaja biće održana sjutra u devet sati u KIC-u “Budo Tomović”.

FOTO: RTCG.ME

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!