Šoškićeva instalacija u prestižnoj Američkoj galeriji

Nenad Šoškić je diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, a zatim magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Angažovan je kao profesor na cetinjskom fakultetu, gdje je bio i dekan. Krajem 2013. godine imenovan je za direktora Centra savremene umjetnosti Crne Gore

Instalacija „All The News That’s Fit To Print“ poznatog crnogorskog vajara Nenada Šoškića izložena je u jednom od najznačajnijih kulturnih centara istočne obale SAD-a, Mana Contemporary u Nju Džersiju.

Djelo je nastajalo u centralnom holu ovog velikog umjetničkog prostora, koji čine ateljei, galerije, plesni studiji, studio za projekcije na platnu, izložbeni prostori, i više fondacija. Misija centra Mona Contemporary je da pruži mogućnost za kreativne procese i predstavljanje umjetnicima, kolekcionarima, kuratorima, izvođačima, studentima i publici – sve na jednom mjestu.

„Nastalu on-site u Mana Contemporary, Šoškićevu instalaciju koja se proteže glavnim ulazom u ovaj umjetnički centar, čine talasaste trake novinskih stranica okrečenih u bijelo, što simbolizuje pokretnu traku masovne kulture.

Kao da se prolivaju iz nepoznatog kontejnera autoriteta, nečitke poruke vise na vjetru – to su profili političara i poznatih osoba, slike rata i sukoba, banalne reklame koje su svedene do tišine. Kada se približimo, otkrivamo određenu čitljivu štampu, gdje je tinta „prokrvarila“ kroz papir, dok su slike pjevačice Kejt Buš u jarkim bojama ostale netaknute.

Šoškićevo grubo odbijanje globalizovanih medija reduciranjem njihovog sadržaja do sastavnih elemenata, za rezultat ima pojačanu cenzuru. Odnos crnog i bijelog u naslovima je prigušen, čineći njihovu vrijednost bezvremenom. Sami rad nas upućuje na političke ideologije i istoriju, ostavljajući nas sa više impresija nego samih informacija. Građanin-čitalac je postao građanin-posmatrač, prepušten da u vlastiton arhivu sjećanja traži značenje i komentar“, navodi se u kritičkom osvrtu na rad našeg vajara.

Crnogorski umjetnik je ovu instalaciu prvi put predstavio javnosti 14. septembra, kada je istovremeno otvoreno više izložbi sa djelima savremenih umjetnika, a moći će da se pogleda do do 26. decembra.

Među radovima koje publika sada može vidjeti u Mana Contemporary, su djela arhitekte Ričarda Majera, limitirane edicije Gerija Lihtenštajna urađene na svili, kao i poseban prostor posvećen barselonskoj galeriji Sala Gaspar u kojoj su izložena djela Pabla Pikasa, Salvadora Dalija, Hoana Miroa, Antonija Klavea i Žorža Braka.

Podsjećamo, Nenad Šoškić diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, a zatim magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Angažovan je kao profesor na cetinjskom fakultetu, gdje je bio i dekan. Krajem 2013. godine imenovan je za direktora Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Izvor: Portal Analitika

Foto: manacontemporary.com

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!