Izrael zabranio generalnom sekretaru UN-a ulazak u zemlju jer nije osudio iranski raketni napad

“Svako ko ne može nedvosmisleno da osudi užasan iranski napad na Izrael, kao što su učinile gotovo sve zemlje na svijetu, ne zaslužuje da stupi na izraelsko tlo. Izrael će nastaviti da brani svoje građane i štiti svoje nacionalno dostojanstvo, sa ili bez Antonija Gutereša”, kazao je Kac

Izraelski ministar vanjskih poslova Izrael Kac rekao je u srijedu da je zabranio ulazak u zemlju generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu, jer nije “nedvosmisleno” osudio iranski raketni napad na Izrael.

Iran je u utorak ispalio na Izrael više od 180 balističkih projektila nakon eskalacije sukoba između Izraela i libanskog Hezbolaha. Mnogi su presretnuti u vazduhu, ali neki su probili protivvazdušnu odbranu. Nema izvještaja o žrtvama.

Gutereš je u utorak objavio kratko saopštenje u kojem je samo spomenuo “najnovije napade na Bliskom istoku” i osudio “eskalaciju za eskalacijom”.

Ranije u utorak, piše “Jutarnji list”, Izrael je poslao svoje trupe u južni Liban.

Izraelski ministar vanjskih poslova rekao je da je Gutereš, zbog toga što nije osudio Iran, persona non grata u Izraelu.

“Svako tko ne može nedvosmisleno da osudi užasan iranski napad na Izrael, kao što su učinile gotovo sve zemlje na svijetu, ne zaslužuje da stupi na izraelsko tlo”, rekao je Kac.

“Izrael će nastaviti da brani svoje građane i štiti svoje nacionalno dostojanstvo, sa ili bez Antonija Gutereša”, kazao je Kac.

Foto: Antonio Gutereš (Screenshot)

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!