Hladan tuš za Zelenskog, američki obavještajci “srezali” njegovu najveću želju: Uslijedio bi crni scenario…

Američki obavještajci takođe tvrde da ti dalekometni projektili ne bi značajno uticali na tok rata u Ukrajini jer ih Ukrajinci nemaju mnogo, a nije poznato koliko će im novih projektila Zapad uopšte poslati. Američki zvaničnici koji su pomenute informacije dali The New York Timesu rekli su da se još uvijek ne zna hoće li predsjednik SAD-a Joe Biden ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom dati dopuštenje da dalekometnim projektilima počne gađati mete duboko u Rusiji

Ako bi Sjedinjene Američke Države i ostatak Ukrajini naklonjenog Zapada Kijevu dali zeleno svjetlo za napade američkim, britanskim i francuskim dalekometnim projektilima na mete u Rusiji koje su podosta dalje od ukrajinsko-ruske granice, američke obavještajne agencije vjeruju da bi Rusija vjerovatno napala SAD i njegove partnere te da je moguće da bi pritom koristila smrtonosnu silu, piše The New York Times.

Američki obavještajci takođe tvrde da ti dalekometni projektili ne bi značajno uticali na tok rata u Ukrajini jer ih Ukrajinci nemaju mnogo, a nije poznato koliko će im novih projektila Zapad uopšte poslati. Američki zvaničnici koji su pomenute informacije dali The New York Timesu rekli su da se još uvijek ne zna hoće li predsjednik SAD-a Joe Biden ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom dati dopuštenje da dalekometnim projektilima počne gađati mete duboko u Rusiji.

Zelenski već neko vrijeme od Bidena i drugih zapadnih lidera traži dopuštenje da krene s napadima mete koje su daleko od ukrajinsko-ruske granice. Kad god bi ukrajinski predsjednik otvorio tu temu u javnom prostoru, ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio bi odgovorom. Bidenovi kritičari kažu da američki predsjednik previše trza na Putinove riječi te da su ukrajinske snage u problemima jer im Zapad nedovoljno brzo pomaže. S druge strane, Bidenovi pobornici kažu da Rusija upravo zbog takvog pristupa nije napala SAD i njegove saveznike.

Britanski su lider, pak, nešto skloniji riziku. Oni su podržali ideju da se Ukrajini dopusti da dalekometnim projektili napadne Rusiju, ali čekaju da Biden zauzme stav o toj temi.

Američki obavještajci drže da bi Rusi na udovoljavanje Ukrajincima odgovorili podmetnutim požarima, sabotažama vojnih poligona u Evropi i, potencijalno, napadima na američke i evropske vojne baze. Američki zvaničnici tvrde da su agenti Glavne uprave Glavnog štaba Oružanih snaga Ruske Federacije odgovorni za većinu dosadašnjih sabotaža u Evropi. Nadalje, Amerikanci tvrde da će Rusi nastaviti krišom da sabotiraju Zapad i dodaju kako je malo vjerovatno da će izvesti napade.

Nekoliko Bidenovih savjetnika je reklo da vjeruje da će Putin upotrijebiti smrtonosnu silu ako američki predsjednik Zelenskom dopusti da slobodnije koristi dalekometne projektile, piše The New York Times.

Ukrajina trenutno u svom arsenalu ima tri vrste dalekometnih raketnih sistema – američki ATACMS, britanske Storm Shadowe i francuske SCALP-ove. Ukrajinske snage su neke od njih već koristile za napade na ruske pozicije na i oko poluostrva Krim, prenosi “Jutarnji list”.

Američki vojni zvaničnici i članovi Bidenove administracije kažu da bi Ukrajina pomenutim projektilima mogla napadati udaljene ruske vojne baze i skladišta. Kad bi Ukrajina onesposobila dio tih pogona, usporila bi dotok opreme do ruskih vojnika i potencijalno spriječila nove ruske napade.

Međutim, američke obavještajne agencije smatraju da ti dalekometni napadi ne bi značajnije utjecali na tok rata u Ukrajini. Obavještajci kažu da bi Rusi nakon prvih nekoliko napada skladišta, komandi, helikoptere i druge važne resurse naprosto pomjerili izvan dometa ukrajinskih projektila.

Foto: Ilustracija (Screenshot/US Defense News)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!