Sto dana obmana

Na početku mandata, premijer je najavljivao: Da je njegov cilj uravnoteženje budžeta; Da tekući prihodi pokrivaju tekuće rashode; Da će se zaduživati samo za vraćanje starih kredita i za kapitalne projekte. Već narednog mjeseca ispostavilo se da je obmanuo javnost. I to ne kažem ja, nego njegovo Ministarstvo finansija u izvještaju o izvršenju budžeta. Vlada(vina) Milojka Spajića postigla je u decembru rekordan mjesečni deficit od 146 miliona eura, a u državnoj kasi nedostaje ukupno 172 miliona

 

Petak, 2. februar – Posljednja je sedmica prvih stotinu dana rada premijera Milojka Spajića i njegove Vlade, red je da se sumiraju utisci ali ne znam od kojega da počnem…

Možda od prvog i već objavljenog, da nema posla u plaha glavara…

Ili drugog, sa sjednice parlamenta, na kojoj je odbio da uradi ono što su uredno radila sva 43 prethodnika – da pred poslanicima i javnošću predstavi plan rada premijera.

Ali zato jeste uradio ono što nijedan prije nega nije, nigdje a ne samo u Crnoj Gori – rekonstrukciju Vlade najavio prije nego što je izabrana…

Što je radila za ova 94 dana, evo ne znam jer je premijer u startu zabranio TV-prenos. A vjerovati njegovim riječima nakon sjednica nije bilo realno…

Zbog čega?

Pa zbog realnosti koju nam je, u produženom trajanju, priređivao prije nego što je postao premijer…

Dosadilo mi je da na tu realnost podsjećam, ali moram:

Imate li državljanstvo Srbije?

– Nemam!…Nikad nijesam imao!… U stvari, imao sam ali sam podnio zahtjev za brisanje sa spiska državljana… Nijesam još, advokat je zaboravio da ga podnese…

Imate li nekretninu u Beogradu?

– Nemam! Nikad nijesam imao!… U stvari jesam, ali sam je prodao partnerki s kojom imam zajedničko dijete…

Uh, dobro je što je zajedničko, da je odvojeno morao bi da prizna da je stan prodao – sopstvenom đetetu…

* * *

Subota, 3. februar – A kako je izgledao nastavak te realnosti nakon izbora?

Dubiozno, rekli bi ekonomisti, ali ne (samo) kad su u pitanju premijerove privatne finansijske aktivnosti, nego baratanje državnim novcem.

U širem značenju, dubioza označava ono što je nejasno, sumnjivo, neizvjesno ili nesigurno…

U direktnom prevodu sa latinskog, dubiozan znači dvoličan, onaj koji se pretvara, koji obmanjuje…

Na početku mandata, premijer je najavljivao:

Da je njegov cilj uravnoteženje budžeta;

Da tekući prihodi pokrivaju tekuće rashode;

Da će se zaduživati samo za vraćanje starih kredita i za kapitalne projekte.

Već narednog mjeseca ispostavilo se da je obmanuo javnost.

I to ne kažem ja, nego njegovo Ministarstvo finansija u izvještaju o izvršenju budžeta.

Vlada(vina) Milojka Spajića postigla je u decembru rekordan mjesečni deficit od 146 miliona eura, a u državnoj kasi nedostaje ukupno 172 miliona.

Kako je pokriven taj manjak?

Na isti način na koji kockari pokrivaju tekuće rashode u kazinu – pozajmicom.

Svih 159 miliona, za koliko se zadužila kod domaćih banaka i emisijom zapisa, Vlada je potrošila za sanaciju tog manjka.

Nije bilo dovoljno, pa je potrošena i dodatna inostrana pozajmica od 28,7 miliona eura, kao i 17,9 miliona iz naslijeđenog depozita.

A zbog čega je došlo do tolikog deficita za samo jedan mjesec?

Zato što su budžetski rashodi iznosili 400 miliona umjesto planiranih 237, pa su rashodi povećani za 163 miliona, a prihodi za svega 27 miliona – tako je objasnilo Ministarstvo finansija.

A što je bilo sa obećanjem da će se država zaduživati samo za kapitalne projekte?

Isto što i sa većinom ostalih, ludom radovanje…

Za kapitalne izdatke plaćeno je samo nešto više od trećine planiranih dvadeset miliona.

* * *

Nedjelja, 4. februar – A što je bilo sa programom Evropa sad 2, objasnio je premijer Milojko Spajić. Na TV CG, u terminu rezervisanom za Bijelo dugme i komediju Neobični…

Muzike, logično, bilo nije, ali komedije – takođe logično – jeste.

Neobične u svakom pogledu, najprije zbog povoda.

Sto dana rada Vlade? Ma kakvi, jer onda intervju ne bi bio rađen navrat-nanos.

Bio je to zaludnji pokušaj peglanja emisije TV A-plus Minula neđelja. U kojoj su od premijera i njegove Vlade ostali samo dugmići…

Od “Evrope sad dva” ostalo je povećanje najnižih penzija koje je premijer najavio za – 13. februar, šest dana prije roka…

Preuranio je i sa kategoričnom tvrdnjom da cijeli program postoji i na papiru. Jer je dva minuta kasnije, ničim izazvan, sam priznao da – fali polovina.

– Pripremamo i drugi dio “Evrope sad dva”, mislim da su se određeni uslovi stekli – kazao je Spajić.

Odgovoru na pitanje je li u pripremi ulazak u Vladu “i nekih partija koje nijesu potpisnice sporazuma”, falio je samo logo DPS-a:

– Pobornik sam toga da nam treba što širi krug partija, lidera, da se priključe ovom pokretu, koji je evropski pokret, u nekom ideološkom smislu.

A onda se vratio na fabrička podešavanja i pokazao koliki je pobornik istine:

– Kad god Vlada napravi rezultate pominje se moja porodica, prije se pominjalo moje maloljetno dijete, bivši partneri, sada se pominju moji rođaci.

Što jes’ – jes’, pominju, ali to nema nikakve veze sa radom Vlade.

Porodicu, maloljetno dijete i bivše partnere u javni život uveo je upravo on još prije godinu, kao nesuđeni kandidat za Predsjednika…

Rođake, tj. ujaka, uveo je nešto kasnije, obraćajući se ANB-u za pomoć uoči otvaranja afere Do Kvon…

* * *

Ponedjeljak, 5. februar – Za razliku od aktuelnog Binalija Čamgoza, kojeg Spajićeva Vlada ne da više no ona Krivokapićeva svetinje, Hyeongu Do Kvonu prijeti izručenje iako afera koju su izazvale njegove kripto- veze sa premijerom još nije razriješena.

Uprkos tome, u intervjuu nijesu ni pomenute Do Kvonove tvrdnje iz pisma bivšem premijeru i ministru pravde i sadašnjem glavnom specijalnom tužiocu:

Da mu je Spajić rekao kako “prikuplja par miliona američkih dolara za predstojeću kampanju”.

Da je većinom finansira on lično, a “ostalo od drugih prijatelja iz kripto-industrije”.

Da je pitao Do Kvona da mu da “svoj doprinos”, nakon čega je “razgovor pošao u drugom smjeru”.

Da ima – što je u ovom pismu i najvažnije – “dokaze o ovim komunikacijama i uplatama od drugih lica”.

Što je nakon pisma Spajić uradio?

Demantovao ono što niko od zvaničnika nije ni tvrdio – da je primio novac od Do Kvona.

Prepadao javnost vlastitim hapšenjem, koje niko nije ni naredio.

I pozivao građane da se ne okupljaju i ostanu doma, iako nikud nijesu ni kretali…

Ono što stvarno stoji u pismu – nije opovrgnuo.

Na pitanje koje je često postavljano, da li je Do Kvon pouzdan svjedok, odgovor daje početak njegovog pisma:

“Poštovani premijeru, ministre pravde i specijalni tužioče, poznajem Mikija Spajića od 2018. godine. On je u to vrijeme bio aktivni investitor u industriju kripto-valuta i postali smo prijatelji sa veoma uspješnom investitorskom relacijom.

Kako smo rano krenuli u investiranje u novu industriju, oboje smo bili uspješni, a moje je razumijevanje da se on povukao iz biznisa kako bi utrošio energiju u bavljenju politikom u svojoj zemlji”, navodi se u pismu.

Do Kvon dalje piše da je posljednjih pet godina ostao u kontaktu sa Spajićem.

“I kada je došao u Srbiju krajem prošle (2022, prim. a.) godine, rekao mi je da je on takođe u Beogradu i pozvao me da posjetim njegovu porodicu (bivšu partnerku i dijete), a on je takođe dolazio u moj stan kako bi se ispričali.

Pričali smo o mnogim stvarima, ali je primarni predmet razgovora bila njegova planirana kandidatura za visoku poziciju u Crnoj Gori.

Rekao mi je da je glavni cilj njegove kandidature da unaprijedi ekonomiju države usvajanjem kripto-friendly politika – kojih sam ja takođe bio fan”.

Toliko o pouzdanosti svjedoka.

I premijera, za sada…

P.S. Posljednja vijest, koja će sigurno obradovati Hyeonga Do Kvona, stiže iz Apelaciong suda. Ukinuto je rješenje Višeg suda u Podgorici kojim je bilo utvrđeno da su uslovi za izručenje ispunjeni. U tom rješenju bitno su povrijeđene odredbe krivičnog postupka, izreka je nerazumljiva, o odlučnim činjenicama nijesu navedeni razlozi a oni koji jesu – nijesu jasni. Uz želju da Do Kvon ne bude izručen sve dok se ne raščisti svih desetak gorepomenutih nejasnoća iz pisma, priznajem da mi je više od početka po meraku bio kraj saopštenja: U skraćenom postupku, odluku o izručenju donosi sud, a ne ministar pravde.

Ratka Vukotić (“Vijesti”)

Foto: GOV.ME

Idi na VRH
error: Content is protected !!