Ministar unutrašnjih poslova za “Vijesti”: Na Cetinju je mogao izbiti oružani sukob

Jedino o čemu brinem je hoću li ostati dosljedan sebi. S obzirom na to da vjerujem da sam u sve ovo ušao časno, želio ih da izlazak – kad god on bio, za tri godine ili tri dana – bude isto tako častan. Ako odluka bude ta da se zatraži moje razrješenje, mislim da mi pripada pravo da javno i jasno čujem argumente za takvo nešto i da dobijem adekvatnu priliku da na njih odgovorim

Vicepremijer Dritan Abazović poručio je preksinoć da će “srušiti” Vladu ako premijer Zdravko Krivokapić pokrene proceduru vašeg razrješenja. On je pojasnio javnosti šta se dešavalo u Vladi u noći uoči ustoličenja mitropolita Joanikija. Saopštio je kakve je ko imao poglede na izvođenje policijske akcije obezbjeđivanja ustoličenja, pojasnio za šta ste se zalagali, kakva je bila Vaša uloga… Međutim, još nema zvanične informacije o tome da li je premijer pomenute noći tražio da smijenite direktora policije i podnesete ostavku. Da li su tačne te spekulacije?

– Ponosan sam na rezultate koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) imalo u proteklih devet mjeseci. U tom periodu imali smo transparentan izbor direktora UP-a. To se desilo prvi put u crnogorskoj istoriji – da se direktor policije birao na inkluzivan, kompetitivan i transparentan način. Na kraju smo došli do kandidata koji je po objektivnim parametrima bio najbolji. To je bila snažna poruka kojim pravcem se kreće ovaj organ.

Drugi uspjeh je donošenje novog Zakona o MUP-u. Taj evropski i reformski zakon usvojen je u Skupštini Crne Gore tropetinskom većinom u trenutku kad je ona bila sve sem mjesto racionalne debate, političkih dogovora i glasanja na bazi argumenata.

Treći veliki uspjeh je jasna i neselektivna borba protiv organizovanih kriminalnih grupa. Svakome objektivnom posmatraču ili nekome ko je bliže upućen u ovo polje djelovanja je jasno da je ovaj organ krenuo prema svim organizovanim grupama bez obzira ko su one, i imao konkretne rezultate – a to je lišavanje slobode određenih vođa tih grupa.

Takođe, veliki uspjeh ovog organa je zapljena 1,4 tone kokaina, koja je pojedinačno najveća zapljena – ne u istoriji Crne Gore – već Balkana.

Da smo pouzdan međunarodni partner i da nam se vjeruje pokazuje i akcija međunarodnih razmjera sa američkom agencijom DEA, o kojoj je javnost već upoznata.

Posljednji veliki uspjeh je akcija policije na Cetinju, gdje smo pokazali više stvari – jedinstvo ovog organa, sposobnost za djelovanje u najkomplikovanijim okolnostima s minimalnom štetom. Uspjeli smo da zaštitimo i ustavna prava građana i zaštitimo javni red i mir. U jednom političkom ambijentu, koje je stvaran dugo vremena, to je izgledalo praktično nemoguće. Kao finale cijele priče je naše očekivanje – a imamo i određene najave za to – da će sve biti notirano od nekoga ko sve ovo objektivno posmatra, a to je Evropska komisija (EK). Vjerujemo da će ona u svom izvještaju biti objektivna i da će se u dokumentu naći pozitivna ocjena i pozitivni pomaci u našem radu. Možda smo i jedini državni organ koji će dobiti pozitivnu ocjenu.

Da se vratim vašem pitanju – da, tokom te noći g. Krivokapić je tražio moju ostavku, ali i ostavku g. Brađanina.

Jeste li i u jednom trenutku razmišljali da je podnesete?

– Javno sam više puta – i u Skupštini Crne Gore – saopštio da potpuno stojim iza menadžmenta UP-a i da ću dijeliti i njegove uspjehe i neuspjehe. U jednom momentu ponudio sam ostavku u slučaju da neko od pomoćnika direktora UP-a – kojima je bilo ponuđeno da budu novi direktori – preuzme funkciju, a to je podrazumijevalo ostavku g. Brđanina, koju je on nudio. Međutim, svi pomoćnici direktora UP-a odbili su da budu novi direktori, pa samim tim nije bilo potrebe da dajem ostavku jer je g. Brđanin ostao na funkciji.

A da li ste razmišljali da podnesete ostavku nakon premijerove pres-konferencije, koja je održana dan nakon ustoličenja i na kojoj je trebalo da obznani da će inicirati proceduru Vašeg razrješenja, što na kraju nije učinio? Da li ste spremni da podnesete teret odgovornosti za eventualni pad Vlade?

– Jedino o čemu brinem je hoću li ostati dosljedan sebi. S obzirom na to da vjerujem da sam u sve ovo ušao časno, želio ih da izlazak – kad god on bio, za tri godine ili tri dana – bude isto tako častan. Ako odluka bude ta da se zatraži moje razrješenje, mislim da mi pripada pravo da javno i jasno čujem argumente za takvo nešto i da dobijem adekvatnu priliku da na njih odgovorim.

Kompletan intervju pročitajte na portalu vijesti.me.

Foto: Sergej Sekulović i Zoran Brđanin (GOV.ME)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!