09262020sub
Last updatepet, 25 sep 2020 9pm

Potražnja polovnih mobilnih telefona povećava se svake godine

Povećanu potražnju za korišćenim pametnim telefonima iz IDC-a objašnjavaju znatnim uštedama pri kupovini takvih telefona u poređenju s novim modelima, a očekuju i da će implementacija 5G mreža uticati na to tržište, jer vlasnici pametnih telefona počinju trgovati svojim 4G pametnim telefonima u očekivanju visokih performansi 5G uređaja

Foto: Printscreen

U svijetu se svake godine povećava potražnja za polovnim pametnim telefonima, pa se procjenjuje da su lani te isporuke porasle za oko 18 odsto u odnosu na 2018. godinu, na ukupno gotovo 207 miliona jedinica, pokazuju procjene analitičke kuće IDC, prenose agencije. 

"Očekuje se da će se ta potražnja nastaviti i u idućim godinama pa bi isporuke polovnih pametnih telefona, uključujući i one koji su popravljani, do 2023. u svijetu mogle dosegnuti 333 miliona jedinica. Pritom bi prosječna stopa godišnjeg rasta tih isporuka mogla biti i do 14 odsto", predviđaju analitičari IDC-a.

Povećanu potražnju za korišćenim pametnim telefonima iz IDC-a objašnjavaju znatnim uštedama pri kupovini takvih telefona u poređenju s novim modelima, a očekuju i da će implementacija 5G mreža uticati na to tržište, jer vlasnici pametnih telefona počinju trgovati svojim 4G pametnim telefonima u očekivanju visokih performansi 5G uređaja, prenosi Al Jazeera.

"Za razliku od nedavnog pada isporuka novih modela pametnih telefona, kao i prognoze minimalnog rasta novih isporuka u idućih nekoliko godina, tržište polovnih pametnih telefona ne pokazuje znakove usporavanja u svijetu", kaže voditelj istraživanja u IDC-ovom svjetskom kvartalnom praćenju mobilnih telefona Anthony Scarsella.

Smatra da je to i zato što obnovljeni i polovnih uređaji i dalje mogu pružiti brojne i isplative koristi i potrošačima i kompanijama koje žele uštedjeti novac.

  • Najnovije

  • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE