10242020sub
Last updatepet, 23 okt 2020 10pm

Tuna robot – budućnost podvodne špijunaže (VIDEO)

Novi robot bi u budućnosti mogao dobiti i senzore koji bi mu omogućili da detaljno prati osjetljive podvodne operacije, pa čak i da se bavi "ribljom" špijunažom

Foto: Printscreen

Naučnici vođeni činjenicom da najmanje pažnje privlače one stvari koje ne odskaču ni od čega, koje izgledaju isto kao i druge stvari ili organizmi u njihovom okruženju, odlučili su da naprave tunu-špijuna.

Tako su napravili novog robota koji izgleda kao tuna i ima sposobnost da podražava načine na koji te ribe plivaju.

Robota, nazvanog tunabot, stvorio je tim naučnika sa Univerziteta u Virginiji. Prvobitna namjena bila je da pronikne u način kretanja riba i da im omogući da razumiju čemu koji pokret služi.

Međutim, ako sve bude išlo po planu, tuna roboti mogli bi se koristiti za podvodnu špijunažu. Ta vrsta ribe je izabrana zbog toga što se radi o brzom i vrlo pokretljivom plivaču, piše 100posto.

Tunabot predstavlja značajan napredak u razvoju podvodnih robota, budući da su dosadašnji podvodni roboti podražavali samo sporije pokrete riba, a sa tunabotom se otišlo korak dalje.

Novi robot bi u budućnosti mogao dobiti i senzore koji bi mu omogućili da detaljno prati osjetljive podvodne operacije, pa čak i da se bavi "ribljom" špijunažom.

  • Najnovije

  • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE