10182019pet
Last updatepet, 18 okt 2019 4pm

Tuna robot – budućnost podvodne špijunaže (VIDEO)

Novi robot bi u budućnosti mogao dobiti i senzore koji bi mu omogućili da detaljno prati osjetljive podvodne operacije, pa čak i da se bavi "ribljom" špijunažom

Foto: Printscreen

Naučnici vođeni činjenicom da najmanje pažnje privlače one stvari koje ne odskaču ni od čega, koje izgledaju isto kao i druge stvari ili organizmi u njihovom okruženju, odlučili su da naprave tunu-špijuna.

Tako su napravili novog robota koji izgleda kao tuna i ima sposobnost da podražava načine na koji te ribe plivaju.

Robota, nazvanog tunabot, stvorio je tim naučnika sa Univerziteta u Virginiji. Prvobitna namjena bila je da pronikne u način kretanja riba i da im omogući da razumiju čemu koji pokret služi.

Međutim, ako sve bude išlo po planu, tuna roboti mogli bi se koristiti za podvodnu špijunažu. Ta vrsta ribe je izabrana zbog toga što se radi o brzom i vrlo pokretljivom plivaču, piše 100posto.

Tunabot predstavlja značajan napredak u razvoju podvodnih robota, budući da su dosadašnji podvodni roboti podražavali samo sporije pokrete riba, a sa tunabotom se otišlo korak dalje.

Novi robot bi u budućnosti mogao dobiti i senzore koji bi mu omogućili da detaljno prati osjetljive podvodne operacije, pa čak i da se bavi "ribljom" špijunažom.

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

 • Najnovije

 • Najcitanije

Koncerti u Njujorku

 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...
Koncerti u Njujorku Rezervišite karte na vrijeme. Više informacija možete dobiti na brojeve telefona 917-568-3496 & 646-261-3252. Ulaznice možete kupiti online kao i na našim...

VIC NEDELJE

  Otmica      
  Otmica

  Krenula grupa žena na proslavu 8. marta avionom za Miami. No, prije polijetanja u avion su ušli otmičari i oteli avion. Glavni otmičar je naredio:

  - "Skinite sav nakit sa sebe i predajte ga."

  - "Zar i ja sinko ?", upita jedna baba.

  - "Rekao sam sve", uzvrati on.

  - "Sad se sve skinite."

  - "Zar i ja sinko", ponovo će baba.

  - "Rekao sam sve!"

  - "Sad ćemo vas sve silovati."

  Read more...