10182019pet
Last updatečet, 17 okt 2019 6pm

Kina uskoro digitalizuje Zabranjeni grad

Zgrade unutar carske palate, primjeri drevne kineske arhitekture, već su urađene u 3D tehnologiji, ali je preostalo da se na taj način predstavi i veliki broj drugih eksponata u muzeju – čitava istorija jedne civilizacije

Foto: Printscreen

Veličanstveni Zabranjeni grad, čuvar istorije dinastija Ming i Ching i jedan od najznačajnijih spomenika kulture u svijetu, biće uskoro potpuno digitalizovan kako bi se prošlost jednog naroda predstavila uz pomoć savremenih tehnologija i sačuvala za buduće naraštaje.

Carska palata prostire se na 720.000 kvadrata u srcu Pekinga, a muzej sadrži 1,9 miliona istorijskih i kulturnih eksponata.

Od 1987. je na UNESCO-ovom popisu Svjetske kulturne baštine.

Godinama unazad uloženo je mnogo truda da se taj kompleks građevina, koje godišnje posjeti ogroman broj turista, očuva, kaže direktor muzeja u Zabranjenom gradu Wang Xudong u razgovoru za Tanjug.

ISTORIJA JEDNE CIVILIZACIJE

Podsjeća da je proces digitalizacije muzeja počeo još 2000, a da je cilj da se sve znamenitosti koje svjedoče o viševjekovnoj istoriji Kine sačuvaju kao digitalni zapis i kasnije koriste, među ostalim, i u obrazovne svrhe.

Zgrade unutar carske palate, primjeri drevne kineske arhitekture, već su urađene u 3D tehnologiji, ali je preostalo da se na taj način predstavi i veliki broj drugih eksponata u muzeju – čitava istorija jedne civilizacije, prenosi Al Jazeera.

"Sva svjedočanstva viševjekovne kineske kulture na taj način biće dostupna i onima koji ne mogu fizički doći u muzej", istakao je Wang.

Digitalna galerija, dodaje, već privlači mnogo mladih, koji na taj način uče o svojoj istoriji i lakše razumiju svijet u kojem se nalaze.

Muzej je razvio i mobilne aplikacije, kinesku i englesku verziju, koje je dosad preuzelo šest milijuna korisnika.

SVE VIŠE TURISTA

"Sada gradimo i savremenu infrastrukturu jer u skoroj budućnosti želimo da koristimo i 5G tehnologiju", rekao je Wang i dodao da će pomoću interaktivne tehnologije još veći broj ljudi vidjeti čuda Carske palate. 

Još jedan važan razlog za digitalizaciju je i činjenica da Zabranjeni grad iz godine u godinu posjećuje sve veći broj turista, zbog čega se to kulturno dobro mora zaštititi.

"Uz digitalizaciju ćemo minimizirati štetu po našu kulturnu baštinu", navodi Wang.

Smatra i da je u eri u kojoj živimo digitalizacija najznačajniji zadatak u Kini i da se istorija mora prenijeti u digitalne zapise kako ne bi otišla u zaborav.

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

 • Najnovije

 • Najcitanije

Koncerti u Njujorku

 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...
Koncerti u Njujorku Rezervišite karte na vrijeme. Više informacija možete dobiti na brojeve telefona 917-568-3496 & 646-261-3252. Ulaznice možete kupiti online kao i na našim...

VIC NEDELJE

  Otmica      
  Otmica

  Krenula grupa žena na proslavu 8. marta avionom za Miami. No, prije polijetanja u avion su ušli otmičari i oteli avion. Glavni otmičar je naredio:

  - "Skinite sav nakit sa sebe i predajte ga."

  - "Zar i ja sinko ?", upita jedna baba.

  - "Rekao sam sve", uzvrati on.

  - "Sad se sve skinite."

  - "Zar i ja sinko", ponovo će baba.

  - "Rekao sam sve!"

  - "Sad ćemo vas sve silovati."

  Read more...