09282020pon
Last updatepon, 28 sep 2020 4pm

Hjundai predstavio automobil koji hoda (VIDEO)

Hjundai vjeruje kako će Elevejt moći da dođe do bilo kog unesrećenog, na bilo kojem terenu, naročito tamo gdje se do sada moglo samo pešice. Posebnost je u tome što se sva četiri točka nalaze na nogama koje se mogu ispružiti pomoću nekoliko zglobova. Upravo oni omogućavaju kretanje koje doslovno nalikuje hodanju

Foto: Printscreen

Uz motorne sanke, spasilačkim ekipama dobro bi došao i automobil koji može da hoda i da se vere po zavijanim obroncima. Nedavno je baš takav proizveo Hjundai.

Hjundai vjeruje kako će Elevejt moći da dođe do bilo kog unesrećenog, na bilo kojem terenu, naročito tamo gdje se do sada moglo samo pešice. Posebnost je u tome što se sva četiri točka nalaze na nogama koje se mogu ispružiti pomoću nekoliko zglobova. Upravo oni, prenosi RTS, omogućavaju kretanje koje doslovno nalikuje hodanju.

„Inspiraciju smo pronašli u muskulaturi životinja i oponašenjem njihovog hoda napravili smo pokretene i nepokretne djelove protipa. Očekujemo da se ovakva vozila upotrebljavaju u humanitarne svrhe, tačnije, za sada nemamo u planu vojnu verziju“, kaže konstruktor Elvata David Bojl.

Elevejt može prehodati zid visine metar i po ili prekoračiti rupu ili pukotinu iste dužine. Može i hodati poput reptila ili sisara, u zavisnosti od toga kakav je teren po kojem se kreće.

„Ovaj automobil može biti upotrebljiv u gradskim uslovima za prevoz djece sa invaliditetom, a može postići brzinu na autoputu od 120 kilometara na čas“, navodi Bojl.

Automobil Elevejt ima električni pogon i bateriju od 60 kilovatčasova što bi trebalo da mu obezbijedi domet od 200 kilometara sa jednim punjenjem.

Međutim, u raznim režimima putovanja koristi i razne količine energije, pa od toga zavisi i domet.

  • Najnovije

  • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE