10182019pet
Last updatečet, 17 okt 2019 6pm

Hjundai predstavio automobil koji hoda (VIDEO)

Hjundai vjeruje kako će Elevejt moći da dođe do bilo kog unesrećenog, na bilo kojem terenu, naročito tamo gdje se do sada moglo samo pešice. Posebnost je u tome što se sva četiri točka nalaze na nogama koje se mogu ispružiti pomoću nekoliko zglobova. Upravo oni omogućavaju kretanje koje doslovno nalikuje hodanju

Foto: Printscreen

Uz motorne sanke, spasilačkim ekipama dobro bi došao i automobil koji može da hoda i da se vere po zavijanim obroncima. Nedavno je baš takav proizveo Hjundai.

Hjundai vjeruje kako će Elevejt moći da dođe do bilo kog unesrećenog, na bilo kojem terenu, naročito tamo gdje se do sada moglo samo pešice. Posebnost je u tome što se sva četiri točka nalaze na nogama koje se mogu ispružiti pomoću nekoliko zglobova. Upravo oni, prenosi RTS, omogućavaju kretanje koje doslovno nalikuje hodanju.

„Inspiraciju smo pronašli u muskulaturi životinja i oponašenjem njihovog hoda napravili smo pokretene i nepokretne djelove protipa. Očekujemo da se ovakva vozila upotrebljavaju u humanitarne svrhe, tačnije, za sada nemamo u planu vojnu verziju“, kaže konstruktor Elvata David Bojl.

Elevejt može prehodati zid visine metar i po ili prekoračiti rupu ili pukotinu iste dužine. Može i hodati poput reptila ili sisara, u zavisnosti od toga kakav je teren po kojem se kreće.

„Ovaj automobil može biti upotrebljiv u gradskim uslovima za prevoz djece sa invaliditetom, a može postići brzinu na autoputu od 120 kilometara na čas“, navodi Bojl.

Automobil Elevejt ima električni pogon i bateriju od 60 kilovatčasova što bi trebalo da mu obezbijedi domet od 200 kilometara sa jednim punjenjem.

Međutim, u raznim režimima putovanja koristi i razne količine energije, pa od toga zavisi i domet.

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

 • Najnovije

 • Najcitanije

Koncerti u Njujorku

 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...
Koncerti u Njujorku Rezervišite karte na vrijeme. Više informacija možete dobiti na brojeve telefona 917-568-3496 & 646-261-3252. Ulaznice možete kupiti online kao i na našim...

VIC NEDELJE

  Otmica      
  Otmica

  Krenula grupa žena na proslavu 8. marta avionom za Miami. No, prije polijetanja u avion su ušli otmičari i oteli avion. Glavni otmičar je naredio:

  - "Skinite sav nakit sa sebe i predajte ga."

  - "Zar i ja sinko ?", upita jedna baba.

  - "Rekao sam sve", uzvrati on.

  - "Sad se sve skinite."

  - "Zar i ja sinko", ponovo će baba.

  - "Rekao sam sve!"

  - "Sad ćemo vas sve silovati."

  Read more...