10242020sub
Last updatesub, 24 okt 2020 4pm

Apple predstavio iPhone 6s i iPhone 6s Plus

iPhone 6s i iPhone 6s Plus naći će se u prodaji 25. septembra u većini zemalja svijeta. Cijena je ista kao i do sada, što znači da je najjeftinija verzija ona od 16 gigabajta

Tehnološki div Apple je danas predstavio tri nova proizvoda: veliki tablet iPad Pro, novi Apple TV, te najnoviju verziju iPhonea - iPhone 6S.

Najviše pažnje svakako je izazvalo predstavljanje telefona. Iako izgleda isto, aluminijum je potpuno nov. To je nova vrsta aluminijuma serije 7000 koja se koristi u avionskoj industriji. Dolazi u četiri boje, sa dvije veličine ekrana 4.7 inča i 5.5 inča, retina matricom, unaprijeđenim multitouche sistemom i potpuno novim sistemom korištenja ekrana. To je 3D Touch, koji omogućava da se jačinom stiska na ekran koriste dodatne opcije. Jači pritisak aktivira dodatne opcije, a pritisak se mjeri posebnim novim senzorima. Jakim pritiskom na kameru uključujete selfi kameru, na primjer, a 3D Touch će poboljšati i uživanje u nekim od veoma složenih igrica.

U iPhone 6S i iPhone 6S Plus ugrađen je Apple A9 čip nove arhitekture, koji ima bolje performanse po pitanju CPU upotrebljivosti za čak 80 posto, a što se grafike tiče za čak 90 špsto. Dodat je i novi Motion Sensor koji će raditi zajedno sa Apple A9 čipom. Unaprijeđen je i Touch ID na druge generacije, koji omogućava dvostruko brže korištenje senzora i zaštite.

Što se tiče kamere, ona ima 12 megapiksela, kao što se i očekivalo. Ima i 50 odsto više "fokus" piksela, koji omogućavaju da se izbjegnu neprirodne bolje i da se održi kvalitet slike. Prvi put u istoriji Apple proizvoda omogućeno je i snimanje 4K videa! Tu je i TrueTone blic sa dvije lampe, koji se prilagođava okruženju i čini slike bistrijim, svjetlijim. Selfi kamera je, također, unaprijeđena - ima 5 mekgapiksela i Retina Flash.

Apple je predstavio i opciju Live Photo, koja snima nekoliko sekundi prije i poslije pravljenja fotografije. Poboljašna je i Wi-Fi konekcija, LTE mreža je unaprijeđena. Cijena je ista kao i do sada, što znači da je najjeftinija verzija ona od 16 gigabajta. iPhone 6s i iPhone 6s Plus naći će se u prodaji 25. septembra u većini zemalja svijeta.

NAJVEĆI IPAD DO SAD

Novi iPad veći je od svih do sada: ima dijagonalu od 32,8 centimetara, i njegova manja stranica velika je poput veće stranice ranijeg iPada Air 2. Apple tvrdi kako njegov novi tablet ima snagu procesora poput 80% svih prenosivih PC računala prodanih u proteklih šest mjeseci

Uz iPad Pro nudi se i magnetna tastatura, nalik onoj koju prodaje Microsoft uz svoj tablet Surface, te digitalna olovka, koja se zove Apple Pencil.

Apple Pencil posebno je znakovit, jer je nekadašnji šef Applea Steve Jobs jednom izjavio ‘ako vidite olovku, uprskali su!’.

Novi iPad Pro koštat će između 799 i 1079 dolara, ovisno o modelu i načinu spajanja na internet. Tastatura će koštati 169 dolara, a olovka 99.

NOVA ERA TELEVIZIJE

Apple je predstavio i novi televizor, koji dolazi uz vlastitu prodavnicu za aplikacije i novi operativni sustav. Koristi daljinski upravljač s panelom osjetljivim na dodir i mikrofonom koji omogućava glasovne naredbe.

Koristi ‘virtualnu asistenticu’ Siri kako bi korisnici mogli tražiti serije ili filmove po kriteriju omiljenih tema ili najdražih glumaca. Također je na njemu moguće igrati i igre.

  • Najnovije

  • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE