12142019sub
Last updatepet, 13 dec 2019 9pm

Voz

Autor: Mirko Rakočević

Nije bio, kod nas, u Bijelom Polju, tada još proš’o voz.

Imali smo te, sedamdeset prve – druge, samo magistralu. Od Beograda do mora, ili obrnuto, svejedno. Kako je kome bio kimet.

Prolazila je uz sami centar Bijelog Polja. Pored pumpe i autobuske, pa preko Ljubavnog mosta. Tako smo mu tepali jer su tu djevojke sa sela, dok bi čekale lokale da se vrate iz škole kući, ispraćala bjelopoljska „džončad“.

Pjevali su, zato, momci po seoskim igrankama: „Ode mala u deveti, đavo će je ponijeti.“

Iza Ljubavnog mosta je raskrsnica. Lijevo se ulazi u sami centar, ispred Robne kuće „Beograđanke“, a desno, dalje magistralom, uz Kulinu, kroz Gornju mahalu, pravo za Titograd i Sutomore.

E, baš tada, tih godina, na raskrsnici se dogodi sudar. Zveknuli se kolima neki naši domoroci sa autom italijanskih tablica.

Začepi raskrnica. Naši pište, pište i Talijani. Muka. Stao saobraćaj na vitalnom mjestu.

Ne prođe malo kad u gungulu stiže i narodna milicija. Ona neboplavna, Titova, sa malim pendrecima o pasu.

Niko nikoga tu više ne razumije. Niti oni Talijane, niti Talijani njih. Naši po malo nabadaju ruski, a na engleskom znaju samo – Du ju spik, ingliš? Talijanski – ni beknut’.

U svoj toj frci sjeti se neko Zuhda.

Zuhdo je za vrijeme okupacije, dok su Talijani četresprve, druge i treće, držali Bijelo Polje, naučio malo njinoga jezika.

A, po’itaj za Zuhda.

Pola grada i okolnih sela je već oko raskrsnice dok se pojavi.

Uviđaj se vrši, svi ozbiljni, čekaju rasplet.

„Pitaj ih šta bi“, obraća se Zuhdu milicajac, vođa patrole.

Zuhdo nešto reče Talijanu, a ovaj udari. Tice mu ga znale šta priča. Jednu mu nemoš razumjeti. Zuhdo pažljivo sluša.

Kad završi, okreće se milicajac Zuhdu:

„Šta kaže, Talijan?“

„Prije svega veli”, prevodi Zuhdo “šućur Alahu te pretekosmo živi.“

Od tada, Zuhdo, postade, i do dan danas, prvi i poslednji bjepoljski prevodilac za talijanski. I to u oba smjera.

Brzo prođe dvadesetak godina.

U Bijelom Polju se ništa nije mijenjalo za dvesta, kamoli za dvades’ godina.

„Lenka“, fabrika obuće, ušla u krizu, k’o i svi što smo devedeset druge – treće.

Branko Mrdak, generalni, a, ako se priča dobro sjeća, Rifat, finansijski direktor.

Udarila inflacija, dinar umire, plate onu metalnu marku ili dvije. Oće narod da skapa.

I posreći se, pogodi Branko pos’o sa Italijanima. Da se prave cipele za njino tržište. Radi se uzorak. Moraju biti bolje no ruske oficirke, mudruju bjelopoljski obućari, il’ ćemo svi pred kontejner.

Javili Italijani da stižu u Bijelo Polje.

Vrše se poslednje pripreme za doček. Dobra domaća i ostalo šta treba da nam obraz ne ode pred bijelim svijetom.

Kad u neko doba nekome pade na pamet: “Ljudi, a kako ćemo se sporazumijevat’ sa njima?”

Branko po malo nabada ruski, Rifat na engleskom zna samo – Du ju spik, ingliš?, ostali jedva nabodu nekolika padeža i ovog našeg jezika.

Kad se neko sjeti Zuhda. Prevodioca za talijanski. I to u oba smjera.

Sjutradan, stigli Italijani.

Doček samo takav. U direktorsku kancelariju veliki klub sto, na njemu domaća što se trides’ godina čuvala za ukopa. Sa jedne strane stola sjedi Branko, njemu sa lijeve strane Rifat, a sa desne Zuhdo. Preko puta trojica Italijana.

Branko prvo svečano i važno nazdravi, a zatim smjerno spusti ponos firme ispred njih.

Uze jedan Italijan cipelu, obrće je, okreće, zagleda, nešto reče onom do sebe, uze je i on, ista priča, pa dodade trećem. Potraja to, bogomi, desetak minuta. Onda je onaj u sredini opet uze, spusti na sto i nešto važno prodžamrga.

Branko se okrenu Zuhdu: “Šta kaže?”

“Alah ber je begenisa”, prevede Zuhdo.

A Branko pomamljeno razrogači oči: Rifate, šta veli ovo Zuhdo?

Tako nam isteče dvadeseti vijek u Bijelom Polju. Od prevoda do prevoda.

Zuhdo, od kada je otišao blagoslovenim putevima, sjedi negdje u raju, prevodi po malo sa talijanskog, za nebeske potrebe, i duša mu se smiješi.

Ostadosmo mi, sami, u dvadesprvom vijeku. Da nekako započnemo novi milenijum. Ali ga, nekako, ne razumijemo. Nemamo prevodioca.

Odlučila vlas’da sama prevodi.

Njima, mudrima, ni Zuhdo ne treba.

Prevode iz partije u partiju, iz nacije u naciju, ajvane u akademike, čestite domaćine u sirotinju…

Prevode žedne preko vode, gladne preko pune sofre…

Tako nam i treba kad ostadosmo bez prevodioca.

Neku noć, spavam li, sanjam li, okle u to doba ja u grad, tice mu ga znale, kad iz mraka izbi Zuhdo i sjede na sred bjelopoljske raskrsnice.

Gleda isped sebe, zbunjen, i –  ćuti.

Sve se promijenilo.

Nema više magistrale.

Vlas’ napravila zaobilaznicu, pa nam ostala samo – ulica.

A, prošo nam i – voz.

Izvor: Slobodna rijec

 • Najnovije

 • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...