07092020čet
Last updatečet, 09 jul 2020 9pm

Izađite i glasajte!

Autor: Margaret Ann Uyehara 

Ovu jesen obilježiće veliki događaji u Crnoj Gori i Sjedinjenim Američkim Državama. Građani i Crne Gore i SAD-a učestvovaće u najvažnijem demokratskom činu: glasanju koje će odlučiti o liderima naših država. Izbori su uvijek važni jer reprezentuju glas svih građana u demokratskom društvu.

To je, zasigurno, istina ove godine kada će građani obje naše zemlje imati priliku da se jasno opredijele koga žele da ih vodi i šta žele za svoju zemlju u budućnosti.

Glasanju nikada ne treba prići olako. Glasanje nije samo pravo, ono sa sobom nosi i odgovornost. Bivši američki kongresmen Walter Judd napomenuo je da odluke u demokratskim društvima ne donosi većina svih građana nego “većina onih koji učine da se njihov glas čuje i koji glasaju – što je vrlo različita stvar”. Nažalost, u Sjedinjenim Američkim Državama izlaznost birača u 2012. godini bila je samo 57,5 odsto, što je pad u odnosu na 62,3 odsto u 2008. To je znatno niže nego u Crnoj Gori gdje je 70,6% birača glasalo na posljednjim parlamentarnim izborima. Nadam se da će građani Crne Gore nastaviti da se odnose ozbiljno prema svojoj građanskoj dužnosti i da će veći broj mojih sunarodnika, američkih građana, učestvovati na ovogodišnjim izborima.

Suštinski je važno, takođe, da se svi glasovi u društvu čuju. Bez obzira na rasu, dob, vjeru ili etničko porijeklo, svaki građanin ima jednak glas. Predsjednik Obama primio je mnogo pohvala za uspjeh u mobilisanju mladih birača i manjina, grupa koje prethodno nijesu glasale u velikom broju. Uoči ovogodišnjih izbora u SAD-u, obje političke stranke su povećale napore da privuku manjine i mlađe birače. SAD je jači zbog bogatstva naših različitosti i nastojimo da uključimo sve glasove u našu vladu. I Crna Gora i SAD su multietnička društva i naše vlade treba da predstavljaju sve. Na vama je, glasanjem, da osigurate da se to dogodi.

Još jedno ključno pitanje u ovogodišnjoj američkoj predsjedničkoj kampanji je uloga medija. Neki kritičari u SAD-u tvrde da mediji ne tretiraju sve kandidate jednako ili da ne provjeravaju dovoljno tačnost njihovih izjava.

Sloboda medija je temeljno važna za svaku demokratiju, ali mediji takođe treba da budu odgovorni. Novinari imaju veliku moć uticaja na društvo, a uz tu moć dolaze i potreba poštovanja profesionalnog etičkog kodeksa i objektivnost.

Sadašnju kampanju u SAD-u obilježava snažno osporavanje uz cijeli niz političkih stavova o kojima se otvoreno i žustro raspravlja. Ova vrsta žestoke političke rasprave još jedan je kamen temeljac snažne demokratije. Međutim, političke kampanje ne smiju postati dominantno negativne, kada rasprava postane lična i političari demonizuju svoje protivnike i njihove pristalice. Na kraju krajeva, nakon što se svi glasovi izbroje, moraćemo svi da se okupimo i naporno radimo kako bismo naše zemlje učinili boljim i sigurnijim mjestom.

Bez obzira na ishod ovih izbora, znam da će Crna Gora i Sjedinjene Države ostati bliski saveznici i snažni partneri zbog demokratskih vrijednosti koje su nam zajedničke. Dakle, molim vas, ne zaboravite – Izađite i glasajte! 

(Autorka je ambasadorka SAD u Crnoj Gori)

  • Najnovije

  • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE