07022020čet
Last updatečet, 02 jul 2020 4am

Mali narodi i velike mržnje

Autor: Andrej Nikolaidis

 

Razumije li neko zašto su danas odnosi u takozvanom regionu najgori još od završetka rata? Koji je smisao toga? Čiji je to interes?

Jer ja smisao ne vidim. Niti mislim da bilo koja od ex-YU država profitira od konflikata koji su sve zlokobniji.

Zašto se onda političke elite i građani - koji svojom podrškom takve polukretenske, apsolutnoštetočinske političke subjekte čine mogućim – ponovo radosno, uprkos užasnim posljedicama mrziteljske orgije devedesetih, prepuštaju mržnji?

Zato što je njima mrziti merak. Zato što im malo šta – ako bilo šta - pruža više užitka od mržnje.

Budući da je tako, uvijek će se na političkoj sceni naći neko ko će ih sjetiti svih ljepota mržnje, pozvati ih na stare i ponuditi im nove razloge mržnje.

Ovdje živi tako mnogo ljudi ovisnih o mržnji. Ponekad se čini da je ta udružena mržnja neprozirna, gusta kao bosanske šume, još i duboka, kao jama u koju zuriš i ne vidiš joj dna. Jok. Nema ničeg prozirnijeg i plićeg od mržnje. Nema ničeg plićeg od političkih ontologija naših malih naroda velikih mržnji, ničeg prozirnijeg od njihovih mizernih kultura mržnje.

POSLJEDICE MRŽNJE

Povrh svega, ona, mržnja, kao i svaka druga ovisnost, nosi teške posljedice.

Merak, kao što je opštepoznato, košta. Cijena tog meraka je mizerija naših društava.

Da stvar bude još gora, horde bijednika koji su za gram mržnje spremni prodati porodično srebro i budućnost svoje djece, inventivne su jedino u izmišljanju objašnjenja ko je kriv za štetu koju oni mržnjom čine.

Krivi su, znate: Amerikanci, Vatikan, masoni i iluminati, Jevreji, globalizacija, monopolski kapitalizam... ko nas, bre, zavadi.

Nije naša mržnja Coca-Cola, pa da je uvozimo. Nije to droga koju ti krišom sipaju u sok. Čak i da su ti prodali mržnju, bilo je to zato što si žudio za njom. Čak i da su te zavadili pa nad tobom zavladali, učinili su to igrajući na ono izvorno u tebi, jer u tebi nema ničeg autentičnog osim tvoje mržnje. Jer mržnja je tvoja tradicija, kultura i vjera. Sve što jesi određeno je onim što mrziš.

Zato se tvoje političke elite, kada žele igrati na sigurno, obraćaju tvojoj mržnji.

Prisjetite se: kada su Đinđić i Tadić donosili teške, nepopularne i ispravne odluke, poput izručenja Miloševića ili Karadžića, srpska opozicija, na čelu sa Vučićem i Nikolićem, mobilisala je građane u odbranu uhapšenih apostola mržnje.

Danas kada su Vučić i Nikolić vlast, dobro paze da svaka njihova prosvijećena i ispravna odluka bude propraćena izlivanjem adekvatne količine mržnje u javni prostor. Oni dobro paze da im se ne desi ono zbog čega je Đinđić ubijen, a Tadić razvlašćen; paze da u njihovoj politici bude dovoljno mržnje. Jer vlast koja ne vodi dovoljno snažnu politiku mržnje ovdje se naziva „odnarođenom“ i osuđena je na propast.

NEPOPULARNE I ISPRAVNE ODLUKE

Prisjetite se: kada je Đukanović donosio teške, nepopularne i ispravne odluke, recimo priznanje nezavisnosti Kosova, članstvo Crne Gore u NATO-u i u početku najmanje popularnu od svih njih - nezavisnost Crne Gore, opozicija ga je razapinjala, jurišala na Vladu i Skupštinu.

Đukanovićeve katastrofalne odluke nikada nisu osporavane ni izbliza tako silno i agresivno kao njegove istinski državničke i prosvjetiteljske odluke.  

Pogledajte danas Kosovo. Tači pod pritiskom EU i SAD mora donijeti teške i nepopularne odluke. Što čini kosovska opozicija? Ide stopama ondašnjeg Vučića i crnogorskih prosrpskih partija. Bacaju suzavac u parlamentu, upadaju na teritoriju Crne Gore, dižu nacionalističke tenzije: igraju na mržnju.

Četvrt vijeka nakon početka jugoslovenskih ratova za granice oni opet u ime promjene granica mobilišu naciju.

Osporavaju granicu sa Crnom Gorom, koja ne može biti osporena. Najprije zato što su sve države nastale raspadom Jugoslavije nastale u okviru nekadašnjih republičkih granica. Potom zato što je uslov za međunarodno priznanje svih sedam država bio da se one odreknu pretenzija na teritorije susjeda.

Zato što je ta granica definisana i Ustavom Kosova. Potom zato što Kosovo tu teritoriju od Crne Gore može oteti samo ratom. A tek to ne može: jer Crna Gora je praktično članica NATO-a, koji je dužan štititi teritorijalni integritet država članica.

Ali nikakav zdravorazumski argument tu ne samo da nije od pomoći, nego nije ni dozvoljen.

GLUPA MRŽNJA

Od svega glupog, mržnja je najgluplja. Od svega niskog, ona je najniža.

Glup i nizak u mržnji donosi loše odluke.

Onome ko donosi loše odluke dešavaju se loše stvari.

Niz tih loših stvari njegova je istorija.

Jedini način da se ta istorija preokrene je da glup i nizak sam sebe porekne, da se odrekne svoje mržnje.

To se, naravno, neće desiti. Otud naša istorija može biti jedino ponovljena. 

Izvor: Al Jazeera

 

 

Napomena: Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

  • Najnovije

  • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE