11152019pet
Last updatečet, 14 nov 2019 11pm

Naučnici otkrili novi način uništavanja ćelija raka

Istraživači su ustanovili da, kada su proteini ATF4 zaustavljeni u ćelijama miševa, na kojima su testiranja sprovedena, tumorske ćelije su nastavile da strvaraju proteine i na kraju su uništene posljedicom preopterećenja

Foto: Printscreen/ St. Jude Children's Research Hospital

Naučnici su otkrili novu slabost karcinoma koja prisiljava ćelije tumora na preopterećenje i samodestrukciju.

Tumorske ćelije su grupa atipičnih čelija koje formiraju kvržice i izrasline. Mogu se pojaviti u bilo kojem dijelu tijela, a njihov opstanak zavisi o rastu i veličini tumora, kao i zahvaćenom području, otrkrili su naučnici sa Univerziteta u Pensilvaniji.

Oni su godinama istraživali gen MYC, koji dovodi do rasta tumora u nekoliko vrsta karcinoma, javlja Anadolija.

To je gen koji kontroliše normalan rast ćelija, ali kada je mutiran ili pojačan u karcinomu, podstiče lančanu reakciju koja pomaže tumoru da nekontrolisano raste.

Naučnici su identifikovali novi put koji funkcioniše kao partner MYC-u i mogao bi biti njegova slabost, a rezultati istraživanja objavljeni su u listu Nature Cell Biology.

Novi put uključuje protein nazvan ATF4, a blokiranjem tog proteina da hrani tumor može se proizvesti da ćelije karcinoma proizvedu previše proteina i budu uništene.

Istraživači su ustanovili da, kada su proteini ATF4 zaustavljeni u ćelijama miševa, na kojima su testiranja sprovedena, tumorske ćelije su nastavile da strvaraju proteine i na kraju su uništene posljedicom preopterećenja.

To je blokiralo rast tumora kod miševa koji su imali limfome i karcinom debelog crijeva, što je dokaz da ta otkrića mogu ukazati na novi pristup koji bi mogao funkcionisati i kod ljudi.

Članica tima naučnika, Feven Tameire, najavila je da će nastaviti da istražuje načine na koji ATF4 funkcioniše, ima li ta metoda nuspojave i može li biti korisna za ljude, prenosi Al Jazeera.

 • Najnovije

 • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...