09282020pon
Last updatepon, 28 sep 2020 2pm

Ne postoji bezbjedna količina kvarcovanja, solarijum ubrzava genetsku mutaciju kože

Nema količine kvarcovanja koja je bezbjedna", kaže autorka istraživanja, doktorka Toni Barbidž sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Kalgari i dodaje da su mnogi njeni pacijenti tvrdili da su solarijum koristili kako bi napravili bolju podlogu za izlaganje suncu, pa je to ubrzalo genetsku mutaciju koja izaziva oboljenje kože

Foto: Printscreen

Ultraljubičasto svjetlo u solarijumu pokreće mutacije gena i dovodi do malignog raka kože u mlađoj dobi.

Nučnici su proučili podatke 114 pacijenata oboljelih od melanoma koji su koristili solarijum i 222 pacijenta koja nikad nisu kročila u njega. Zaključak istraživanja je da se melanom pojavljuje čak 10 godina ranije kod onih koji koriste solarijum.

"Nema količine kvarcovanja koja je bezbjedna", kaže autorka istraživanja, doktorka Toni Barbidž sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Kalgari i dodaje da su mnogi njeni pacijenti tvrdili da su solarijum koristili kako bi napravili bolju podlogu za izlaganje suncu, pa je to ubrzalo genetsku mutaciju koja izaziva oboljenje kože.

"Ćelije kože upijaju ultraljubičasto svetlo u solarijumima, i to vodi do oštećenja DNK", kaže dr Barbidž, prenosi “Kurir”

Posjete solarijumu u mlađoj životnoj dobi i produženo ili često izlaganje ultraljubičastom svjetlu povećava rizik od melanoma.

  • Najnovije

  • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE