09282020pon
Last updatepon, 28 sep 2020 3pm

Nevjerovatan uspjeh američkih naučnika: Prvi put dronom prenijet donirani bubreg (VIDEO)

Putovanje od oko pet kilometara zahtijevalo je upotrebu naprednih tehnologija pri opremanju drona, uključujući opremu koja omogućava nošenje tereta, ugrađene kamere i "pratioca organa" - poput GPS sistema, kao i sistem za komunikaciju i sigurnost za let iznad urbanog, gusto naseljenog područja. Dron je, takođe, opremljen padobranskim sistemom za slučaj prinudnog slijetanja ili rušenja

Foto: Printscreen

Mnogi vide ogroman potencijal u sistemu bespilotnih letjelica koje isporučuju medicinske proizvode.

Američki let zahtijevao je specijalno dizajnirani dron koji je bio u stanju da održava i da nadzire organ.

Ovaj sistem bi mogao da omogući transport na udaljenije destinacije, kao i da riješi problem sigurnosti organa.

Primalac, četrdesetčetvorogodišnja žena iz Baltimora, čekala je osam godina na transplantaciju bubrega.

"Cijela stvar je nevjerovatna. Prije mnogo godina ovako nešto ne bi nam moglo ni pasti na pamet", rekla je, a prenio BBC.

Kako kažu iz "United Network for Organ Sharing", udruženja nadležnog za donacije organa u SAD, na listi čekanja u 2018. godini našlo se čak 114.000 ljudi. Od ukupnog broja organa namijenjenih transplantaciji, oko 1,5 odsto nije stiglo na odredište, a oko 4 odsto je kasnilo dva sata ili više.

"Dostavljanje organa od donatora do pacijenta je sveta dužnost, koja se sastoji iz mnogo koraka. Od ključne važnosti je da nađemo način da budemo efikasniji", rekao je Džosef Skalea, docent za hirurgiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Merilendu i jedan od hirurga koji je izvršio transplantaciju.

"Kao rezultet izvanredne saradnje između hirurga, inženjera, Savezne uprave vazduhopovstva, zatim stručnjaka za nabavku organa, pilota, medicinskih sestara i na kraju pacijenta, imali smo priliku da napravimo pionirski napredak u transplantaciji", rekao je, prenosi b92.net.

Putovanje od oko pet kilometara zahtijevalo je upotrebu naprednih tehnologija pri opremanju drona, uključujući opremu koja omogućava nošenje tereta, ugrađene kamere i "pratioca organa" - poput GPS sistema, kao i sistem za komunikaciju i sigurnost za let iznad urbanog, gusto naseljenog područja.

Dron je, takođe, opremljen padobranskim sistemom za slučaj prinudnog slijetanja ili rušenja.

"Bili smo pod pritiskom, znajući da s druge strane stoji osoba koja željno iščekuje ovaj organ, ali je, s druge strane, velika čast biti dio ovog projekta", rekao je Metju Skasero, član tima inženjera sa univerziteta u Merilendu.

"Ako bismo dokazali da ovo funkcioniše, mogli bismo se u budućnosti nadati ovakvoj vrsti transporta i na dužim relacijama", rekao je Čarli Aleksander, izvršni direktor "The Living Legacy Foundation of Maryland", dobrotvorne organizacije koja se bavi temama iz oblasti donacije organa. "Ovo bi nas, dalje, oslobodilo obaveze za angažovanjem i po nekoliko pilota po transportu, kao i drugih problema u vezi sa dostavom", dodao je on.

  • Najnovije

  • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE