10172019čet
Last updatečet, 17 okt 2019 6pm

Grip – najteža zarazna bolest u Evropi

Grip ima relativno visoku smrtnost, i to 5,89 na 100.000 stanovnika, navedeno je u studiji Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti

Foto: Printscreen

Najteža zarazna bolest u Evropi je grip, koji ima relativno visoku smrtnost, i to 5,89 na 100.000 stanovnika, navedeno je u studiji Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Vakcina protiv gripa nije previše efikasna kao što su efikasne one protiv malih boginja /morbila/ ili dječije paralize. Razlog je što razne grupe virusa stalno mutiraju i mijenjaju se.

Ipak, vakcina protiv gripa znatno smanjuje težinu bolesti u populaciji, pišu Nezavisne.

Osobe koje obole uprkos vakcini imaju znatno blažu kliničku sliku, ona kraće traje, pa je i stopa smrtnosti niža.

Odmah iza gripa je virus HIV-a. Smrtnost od side, koju HIV izaziva, znatno je smanjena zahvaljujući efikasnim retrovirusnim lijekovima i kreće se oko 0,15 na 100.000 stanovnika.

Ipak, ta bolest još predstavlja veliki teret jer znatno smanjuje kvalitet života.

Nakon gripa i HIV-a slijedi invazivna pneumokokna bolest.

Među zaraznim bolestima u Evropi visoko su rangirane male boginje.

Prije uvođenja vakcine, u svijetu je od ove bolesti umiralo oko 2,6 miliona ljudi godišnje, uglavnom djece, a samo u bivšoj Jugoslaviji oko 20.000. Danas je taj broj u svijetu ispod 100.000.

Studija je sprovedena na osnovu istraživanja u Velikoj Britaniji, ali stručnjaci navode da su do sličnih rezultata došle i studije izvedene u Holandiji, navode naučni portali.

Autori ističu da je ovaj rezultat u skladu sa preporukama Evropskog savjeta i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti iz 2015. godine, prema kojima bi evropske države trebalo da razviju nacionalne sezonske programe vakcinisanja osjetljivih grupa, kao što su stariji, hronični bolesnici, trudnice i medicinsko osoblje.

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

 • Najnovije

 • Najcitanije

Koncerti u Njujorku

 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...
Koncerti u Njujorku Rezervišite karte na vrijeme. Više informacija možete dobiti na brojeve telefona 917-568-3496 & 646-261-3252. Ulaznice možete kupiti online kao i na našim...

VIC NEDELJE

  Otmica      
  Otmica

  Krenula grupa žena na proslavu 8. marta avionom za Miami. No, prije polijetanja u avion su ušli otmičari i oteli avion. Glavni otmičar je naredio:

  - "Skinite sav nakit sa sebe i predajte ga."

  - "Zar i ja sinko ?", upita jedna baba.

  - "Rekao sam sve", uzvrati on.

  - "Sad se sve skinite."

  - "Zar i ja sinko", ponovo će baba.

  - "Rekao sam sve!"

  - "Sad ćemo vas sve silovati."

  Read more...