09192017uto
Last updateuto, 19 sep 2017 2pm

fast2top

 

Novi izum naučnika: “Olovka” otkriva rak za deset sekundi (VIDEO)

Olovka je do sada testirana na 253 uzorka, a s testiranjem će nastaviti sve do sljedeće godine kada će početi da se upotrebljava u operacionim salama. Za sada olovka može uzeti uzorak tkiva veličine 1,5 milimetara, ali istraživači već prave nove koje će moći da uzmu manje i veće uzorke

Foto: YouTube (University of Texas at Austin)

Naučnici sa Univerziteta Texas izumili su ručni uređaj u obliku olovke za koji tvrde da može otkriti kancerogeno tkivo za samo deset sekundi. Zahvaljujući ovom uređaju, tumor bi se mogao ukloniti brže, sigurnije i preciznije.

Preciznost i efikasnost ovog uređaja, nazvanog MasSpec Pen, ocijenjena je sa 96 odsto. Funkcioniše tako što se njim dodirne tkivo za koje se sumnja da je kancerogeno i ispusti nekoliko kapljica vode.

Hemikalije iz živih ćelija usisavaju uzorak u kapljicu, a potom u uređaj-olovku kako bi se analizirao. Uređaj potom daje otisak na osnovu kojeg ljekari mogu reći da li je riječ o zdravom tkivu ili raku, piše Klix.ba.

Hirurzima je izazov da pronađu granicu između raka i normalnog tkiva. Kod nekih tumora je to očigledno, ali kod nekih se granice ne vide jasno. Olovka bi trebala da pomogne ljekarima da potpuno uklone tumor.

Ovo je bitno jer ukoliko djelovi tumora ostanu, onda se on ponovo razvije, a ako se ukloni dio zdravog tkiva to može ostaviti trajne posljedice i probleme na organu poput mozga.

Olovka je do sada testirana na 253 uzorka, a s testiranjem će nastaviti sve do sljedeće godine kada će početi da se upotrebljava u operacionim salama. Za sada olovka može uzeti uzorak tkiva veličine 1,5 milimetara, ali istraživači već prave nove koje će moći da uzmu manje i veće uzorke. 

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

Currency ConverterVIC NEDELJE

  Kako doživjeti stotu      
  Kako doživjeti stotu

  Jedna žena traži nešto po dnevnom boravku. Nakon pola sata, vidljivo nervozna, obraća se svom suprugu koji čita novine:

  - Dragi, da li si vidio moju knjigu?

  - Koji je naslov?

  - "Kako doživjeti stotu"

  - Ah da, sada se sjećam. Jučer sam je bacio u smeće.

  - Ali zašto?

  Read more...