02242018sub
Last updatesub, 24 feb 2018 9pm

 

Novi izum naučnika: “Olovka” otkriva rak za deset sekundi (VIDEO)

Olovka je do sada testirana na 253 uzorka, a s testiranjem će nastaviti sve do sljedeće godine kada će početi da se upotrebljava u operacionim salama. Za sada olovka može uzeti uzorak tkiva veličine 1,5 milimetara, ali istraživači već prave nove koje će moći da uzmu manje i veće uzorke

Foto: YouTube (University of Texas at Austin)

Naučnici sa Univerziteta Texas izumili su ručni uređaj u obliku olovke za koji tvrde da može otkriti kancerogeno tkivo za samo deset sekundi. Zahvaljujući ovom uređaju, tumor bi se mogao ukloniti brže, sigurnije i preciznije.

Preciznost i efikasnost ovog uređaja, nazvanog MasSpec Pen, ocijenjena je sa 96 odsto. Funkcioniše tako što se njim dodirne tkivo za koje se sumnja da je kancerogeno i ispusti nekoliko kapljica vode.

Hemikalije iz živih ćelija usisavaju uzorak u kapljicu, a potom u uređaj-olovku kako bi se analizirao. Uređaj potom daje otisak na osnovu kojeg ljekari mogu reći da li je riječ o zdravom tkivu ili raku, piše Klix.ba.

Hirurzima je izazov da pronađu granicu između raka i normalnog tkiva. Kod nekih tumora je to očigledno, ali kod nekih se granice ne vide jasno. Olovka bi trebala da pomogne ljekarima da potpuno uklone tumor.

Ovo je bitno jer ukoliko djelovi tumora ostanu, onda se on ponovo razvije, a ako se ukloni dio zdravog tkiva to može ostaviti trajne posljedice i probleme na organu poput mozga.

Olovka je do sada testirana na 253 uzorka, a s testiranjem će nastaviti sve do sljedeće godine kada će početi da se upotrebljava u operacionim salama. Za sada olovka može uzeti uzorak tkiva veličine 1,5 milimetara, ali istraživači već prave nove koje će moći da uzmu manje i veće uzorke. 

 • Najnovije

 • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

No result.

ANKETA

Ko od potencijalnih kandidata ima najveće šanse da postane predsjednik Crne Gore?

Video dana

VIC NEDELJE

  Kineski slikar      
  Kineski slikar

  Kaže snaha svekri:

  -Vi se baš dobro držite, trebali bi ste otići kod nekog kineskog slikara da vas naslika.

  -Baš ti hvala, a što baš kod kineskog?

  Read more...