09162019pon
Last updatened, 15 sep 2019 9pm

Deset stvari koje mogu imati suprotan učinak ako ih ne koristite ispravno

Svakog dana upravo proizvodi sa ove liste mogu da podstaknu pojavu alergija, stvore kožne infekcije ili uzrokuju brojne druge probleme

Neki proizvodi bi trebalo da poboljšaju vaše zdravlje, ali mogu imati potpuno suprotan učinak ako ih koristite neispravno.

Svakog dana upravo proizvodi sa ove liste mogu da podstaknu pojavu alergija, stvore kožne infekcije ili uzrokuju brojne druge probleme, piše "Tajm", prenosi “Blic”.

1. SUNĐER ZA TUŠIRANJE

Iako je tuširanje ugodnije uz sunđer, zbog čega imate osjećaj da više i bolje iskorištavate svoj gel za tuširanje ili sapun, nikad ne biste pogodili šta se sve krije u njemu.

“Sunđeri su savršeno mjesto za rast bakterija, gljivica i buđi”, kaže dr Džesika Vajzer, ističući da je svaka mala rana na vašem tijelu, koliko god minijaturna bila, pod rizikom od infekcije.

I dalje možete koristiti sunđer, ali pripazite da je od prirodnih vlakana, jer oni imaju enzime zbog kojih se bakterije ne mogu razmnožavati. Uz to, mijenjajte sunđer svakog mjeseca, a nakon svakog korištenja ga dobro isperite, iscijedite i ostavite na hladnom, suvom mjestu, preporučuje Vajzerova za "Tajm".

2. PREČIŠĆIVAČ VAZDUHA

Ovaj uređaj mnogima zimi spašava život, jer sprječava začepljenje nosa i pojavu suve kože. Međutim, ako ga nedovoljno često čistite, na njemu se mogu razviti buđ i patogeni, a mogu da bujaju i grinje, što je problem ako se mučite s alergijama. Preporučuje se i da svakog trećeg dana očistite prečišćivač četkom i sunđerom.

3. ŠTAPIĆI ZA UŠI

Iako djeluje odbojno, vosak u ušima postoji s razlogom, kako bi zaštitio nježnju strukturu unutrašnjosti uha od nakupljanja prašine i različitih ostataka. Znači, taj vosak je zdrav, iako ako ga se previše nagomila može uzrokovati bolove i upale, a to činite kad čistite vosak, jer dio njega uvijek ugurate samo dublje u uvo.

Stoga zaboravite na štapiće, jer ionako sve što treba da očistite jeste dio koji možete očistiti ako maramicom i prstom pređete oko ulaza u uho.

4. ANTIBAKTERIJSKI SAPUN

Dokle god pošteno istrljate ruke, ubićete sve bakterije. Antibakterijski sapuni su u najmanju ruku neučinkoviti, kaže profesorka epidemiologije s Univerziteta Kolumbija, Elejn Larson.

U istraživanju dva domaćinstva, od kojih se u jednom koristio antibakterijski sapun, a u drugom obični, pokazalo se da su se obje porodice jednako često razbolijevale, a uz to je dokazano da neki sastojci u antibakterijskom sapunu mogu uzrokovati otpornost na antibakterijske sastojke.

Jednostavno, operite ruke sapunom i vodom. I dobro ih istrljajte i isperite. I to je to.

5. STOLICA

Svi znamo koliko je opasno konstantno sjedjenje. Na taj način povećavate rizik od srčanih bolesti i prerane smrti. Nažalost, čak i ako redovno vježbate, to ne umanjuje značaj cjelodnevnog sjedjenja na poslu, a zatim još i uveče pred televizijom ili kompjuterom.

Ustanite kad god možete, idite do kolege ako vam je potreban, umjesto da mu se javite preko četa, uzmite malu čašu vode i često ustajte kako biste je napunili. Lagana dvominutna šetnja svakih sat vremena smanjuje rizik od smrtnosti za 23 odsto u poređenju sa cjelodnevnim sjedjenjem.

6. BLENDER

Naravno da perete blender nakon svake upotrebe, ali vjerovatno zaboravljate na jednu stvar: gumu na rubu posude, koja drži posudu zatvorenom. U istraživanju iz 2013. godine pokazalo se da je to treća stvar s najviše bakterija u kuhinji i da može sadržati salmonelu, ešerihiju koli, gljivice i buđ.

Tako da nadalje pripazite da svaki put nakon upotrebe operete i taj dio.

7. PRIBOR ZA NOKTE

Sjajno je obaviti manikir i pedikir kod kuće, ali alat koji pritom koristite može biti pun prljavih tajni. Naime, normalno je da bakterije žive na vašoj koži, pa kad uređujete nokte, prebacujete ih na makazice, grickalicu za nokte, turpiju i slične stvari. A ako taj pribor dobro ne očistite, bakterije se brzo mogu razmnožiti na njima, što može uzrokovati kožne infekcije.

Zato nakon svake upotrebe sav pribor dobro operite sapunom i toplom vodom i pazite da ga dobro osušite. I nikako nemojte dijeliti svoj pribor!

8. GUMENA ŠPATULA

Naravno da je čistite nakon svake upotrebe, ali da li vam padne ikad na pamet da skinete gumeni dio i očistite dršku ispod? Vjerovatno ne, a zbog toga je gumena špatula na drugom mjestu najprljavijih stvari u kuhinji.

Na njoj su pronađene ešerihija koli, gljivice i buđ. Dakle, ako je odvojiva, svaki put operite cijelu špatulu, odnosno oba dijela zasebno, a ako je u jednom komadu, pazite da je temeljno cijelu isperete.

9. PLIŠANE ŽIVOTINJE

Bilo da čuvate svoje primjerke ili imate djecu, znajte da su ovo magneti za grinje, zbog čega dolazi do razvoja unutrašnjih alergija, što će podstaknuti kijanje, začepljen nos i crvene, suzne oči. Neka vam jedna ili dvije igračke budu na djetetovom krevetu, a ostale na polici.

Mijenjajte ih svakih nekoliko nedjelja ili ih zamotajte u plastičnu kesu i spremite preko noći u zamrzivač kako bi poubijali grinje.

10. PASTA ZA IZBJELJIVANJE ZUBA

Svi se oslanjamo na pastu za svježi dah i čiste zube, ali mnoge su dizajnirane za izbjeljivanje zuba, a samo zato što nešto možete kupiti u svakoj prodavnici ne znači da je bezopasno.

Dugotrajno korištenje ovih pasti može pojačati osjetljivost i istrošiti zubnu gleđ, kaže Klifton M. Keri, profesor stomatologije na Univerzitetu Kolorado.

Ili ih nemojte uopšte koristiti, ili zatražite preporuku svog stomatologa, a pomoći će i godišnje uklanjanje kamenca kod zubara, piše "Tajm".

  • Najnovije

  • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Kolenović Kada se uskoro u američkim kinima pojavi naučno fantastični film „Vesuvius“, filmski ljubitelji će biti u prilici da na djelu vide Alena Kolenovića, koji u filmu igra ni manje ni više nego – glavnu ulogu. Alen je rođen 18. decembra 1988. godine u Gusinju. Već 1991. godine njegova se porodica doselila u SAD, gdje je Alen ubrzo pokazao svoj talenat. Sa svojih šest godina počeo je trenirati karate, gdje je ostvario dobre rezultate. Nosilac je crnog pojasa drugi dan, a širom SAD je osvojio brojne medalje i pehare. Pored karatea, bavi se i drugim sportovima. Na daskama koje život znače stao je još dok je pohađao studije na State University Of New York – State University At Stony Brook, gdje je diplomirao sa desetkom. Pri završnoj godini studija pohađao je časove glume, da bi poslije završenih studija upisao i završio trogodišnju školu za glumu u poznatom „William Esper studiju“ u Njujorku. Igrao je u nekoliko pozorišnih predstava na Brodveju: „The Train“, „Belgrade Trilogy“, „Fare Game“ i „Meridian, Mississippi Redux“.  Kolenović je imao i nekoliko filmskih i serijskih uloga...    

Video dana

VIC NEDELJE

    Mujo i hodža      
    Mujo i hodža

    Došao Mujo kod hodže i kaže: - Fata me vara.

    Hodža: - Razvedi se.

    Mujo: - Ne mogu, volim je.

    Hodža: - Onda se ne razvodi.

    Mujo: - Ali stalno mi je to na umu.

    Hodža: - Pa, razvedi se.

    Mujo: - Ne mogu zbog djece.

    Hodža: - Onda se nemoj razvesti.

    Mujo: - Ali ne mogu joj oprostiti.

    Read more...